Можем да изпепелим Украйна с ядрено оръжие. Не го правим, защото сме хора. 

Това обяви руският политолог Сергей Михеев.

"Ние не виждаме западните ни врагове или тези, които ръководят днешна Украйна, да се водят от морални принципи или нещо от този род. Можем да видим, че в момента, в който получат възможност да се държат нагло, те изнагляват, или пък грубо - изгрубяват. Те не се спират пред никакви зверства. В края на краищата трябваше да осъзнаем с кого си имаме работа. Но нека повторя отново. Мисля, че Путин се ръководи от морални принципи".

Михеев обосновава позицията си със способността на Русия да унищожи Украйна с тактическо ядрено оръжие. Всъщност, дори Китай и Индия предупреждават Кремъл да не прибягва до толкова крайна стъпка. Ако Москва не се вслуша в призивите им, подкрепата за Украйна неимоверно ще нарасне. Същевременно прибягването към ядрено оръжие не е целесъобразно, ако претенциите ти са, че се стремиш да "освободиш" етнически руснаци в окупираните от агресора територии.

"Руското тактическо ядрено оръжие е напълно способно да изпепели цяла Украйна. Можем ли да го направим и след това да забравим за територията? Можем. На теория можем да го направим, но ние сме хора. Ако Малюк (Василий Малюк - шеф на Службата за сигурност на Украйна - бел.ред.) имаше такова оръжие, той нямаше и да се поколебае. Но ние не го правим, защото сме хора".

Михеев забрави да уточни, че ако Украйна разполагаше с ядрено оръжие, "специалната военна операция" едва ли щеше да се проведе.