Лидерката на БСП Корнелия Нинова предложи пред конгреса след изборите да се проведе вътрешнопартиен референдум за това с кого да се коалират социалистите. Тя заяви това в доклада си пред конгреса.

"Трябва да има лява партия в правителството, ние ще сме социалния стълб в такова правителство. БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ", каза Нинова под не особено ентусиазирани ръкопляскания.

И допълни:

"Нека минат изборите и тогава да решим с кого да участваме с правителство чрез вътрешнопартийно допитване".

Нинова заяви:

"Не сме партия на милионерите, а на работещите и уязвимите".

И призова "да си сложим ред в нашата собствена къща".

"Това не може да продължава така. Тези вътрешни битки ни съсипват. Хората няма да ни повярват.

Къде са причините. Когато въведохме пряк избор, три мандата за депутати, два мандат за председателя. Наши другари, които загубиха перспективата за пост "вечен депутат". Загубиха прекия избор за председател.

Освободихме партията от олигарсите в нея и от зависимости от икономически интереси. Тези хора ви използват. Точно те, които години наред се хранеха от режима на ГЕРБ и Бойко Борисов. Точно те днес най-високо викат БСП ще се коалира с ГЕРБ. Години наред са на хранилката на ГЕРБ".

Това каза Нинова по адрес на вътрешната си опозиция. Тя допълни, че друг проблем са и различията по отношение на Истанбулската конвенция.

"Няма да се поддадем на този натиск, Като ме смените някой ден, правете каквото искате. Ще отстоявам, че ще имаме момчета и момичета вкъщи и сме майки и бащи", заяви Нинова.

Тя коментира и вътрешната политика:

"Настъпи такова озверяване, дойде полит:ката на крясъците, вместо на разума. Българските социалисти сме за парламентарната република като най-демкратична форма на управление. Властта да се върне там, където й е мястото - от служебните кабинети в Народното събрание. Смислена истинска реформа в съдебната система. бързо резултатно справедливо правосъдие.

Другари, ние персонални борби с президента нямаме. Но имаме вече дълбоки, принципни, политически и идеологически различия. Вие искате ли в тази криза и бедност България да даде 3 млрд. за нови 8 F-16"

Чувствахте се спокойни и свободни да участвате в подписката за провеждане на референдум за еврото".

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова изнасяше политическия си доклад делегати извън залата скандираха "Оставка", след коeто влязоха и вътре.

Представителите на т.нар. вътрешна опозиция в партията си направиха и обща снимка на стълбите пред залата.

Преди това евродепутатът Петър Витанов поиска първа точка в дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя на БСП Корнелия Нинова. Предложението му обаче не беше подложено на гласуване от ръководещия заседанието Георги Свиленски, който обясни, че е противоуставно.

На журналистически въпрос Крум Зарков ли трябва да бъде на мястото на Корнелия Нинова, Петър Витанов, който беше сред скандиращите "Оставка", коментира: "Портиерът на "Позитано" вече е по-добре, но, да, Крум Зарков за мен е може би един от най-качествените хора".

Евродепутатът Сергей Станишев коментира пред журналисти, че има отказ от ръководството да поеме отговорност. Всички хора, които сме се събрали пред конгресната зала, го правим, защото сме загрижени и разтревожени за съдбата и на БСП, и на левицата, посочи той. Станишев посочи, че участва заедно с множество други делегати в опита да се спаси партията.

Първата стъпка, но далеч недостатъчна за възстановяване на доверието, е промяна в ръководството на БСП. Без това не можем да кажем на хората: "Чухме какво ни казвате", и да отлепим от 230-те хиляди гласа, които получихме на последните избори, да достигнем тези нива, които БСП имаше преди пет години, по времето на г-жа Нинова - 950 хиляди гласа, коментира Сергей Станишев.  

Според него дневният ред на конгреса, който е предложен и наложен с процедурни хватки, не е адекватен на дневния ред на обществото и на левите избиратели, а БСП ще се занимава с програма, с устав, със себе си. На въпрос дали конгресът е легитимен, Станишев коментира, че начинът на броене е бил "тъжна, срамна картина".

Николай Бериевски определи този конгрес като абсолютно нелегитимен. По думите му в залата броят 800 човека, а има не повече от 200. Той посочи, че е допуснат в залата, но други хора не са допуснати, защото не били делегати, а те имали делегатски карти.

В началото на заседанието Петър Мутафчиев посочи, че около девет делегати по решение на НС на БСП са отстранени от днешното заседание и поиска да се възстанови правото им да присъстват на заседанието на Конгреса. Това е противоуставно, не може НС да променя решения на конференциите, посочи той. До конгреса на БСП не беше допуснат и Кирил Добрев.

От мандатната комисия съобщиха, че от избраните 976 делегати в залата присъстват 800.