"Новият списък "Магнитски" и новите санкции на Великобритания са актуалност, но не са актуалност въпросите, които те поставят. 

Всъщност този въпрос стои твърде дълго време пред нас и тъй като ние не намираме силата да го решим, се появяват такива неща. Те са санкции днес, но вчера беше мониторингов доклад, бяха и решения на Европейския съд за правата на човека. Всичко това е една и съща логика. Време за скатаване вече няма.

Така министърът на правосъдието Крум Зарков коментира пред Нова тв наложената в петък втора порция санкции по глобалния американски закон "Магнитски". Зарков днес ще разговаря с Джим О‘Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, който е на посещение у нас.

"Трябва да се случат две неща - трябва да се приемат необходимите закони и да се направи необходимата реформа и да се намерят хората, които качествено да свършат тази работа. Толкова е просто. 7 милиона и повече хора сме заложници на липсата на политическа воля, или на страха, или на малодушието, или както искате го наречете", посочи Зарков, чийто закон за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвеждаше ефективен механизъм за контрол на главния прокурор, бе бламиран от мнозинството ГЕРБ, БСП, ДПС в миналия парламент. 

По думите му българските органи трябва да (ако вече не са) започнати разследвания и по първия, и по втория списък "Магнитски". Но ние нямаме, за съжаление, прокуратура в момента, която обективно да направи това, смята служебният министър. По думите му няма институция у нас, която да е казала, че е провела разследване, дори самосезирайки се по журналистически материали около темата "Магнитски". А има процедури, по които американската страна да ни предостави информация.

На въпрос има ли и още имена, които е възможно да излязат и сега се четат между редовете, Зарков посочи:

"Ще си спестя този коментар по две причини - няма да коментирам имената, защото срещу тях най-вероятно ще има наказателни преследвания, а другото е, че съм служебен министър на правосъдието и не бих искал да коментирам политически партии."

- Очаквате ли "Магнитски" три?

"Може да има 3, 4, 5, 8 - дори да няма "Магнитски", ние ще сме пак на опашката на Европейския съюз" - посочи Зарков какво мисли, ако не проведем реформите си. - "Но нещо ми подсказва, че нещата не могат да останат така".

Той отрече да е бил информиран за това, която предстои по време на визитата си в САЩ преди седмица. 

По повод конгреса на БСП в събота Крум Зарков отбеляза, че това, което се случва в тази партия, е също последствие от отдавна нерешени проблеми.

"Когато преди година и половина процесът се запуши и оставката на Корнелия Нинова не бе констатирана, въпреки че бе подадена, оттам нататък може да проследите поредица от актове, които водят в крайна сметка до този конгрес", коментира той. 

В събота Конгресът на БСП изключи 14 делегати, а много знакови социалисти са се подписали под предложение за прекратяване на мандата на председателя.

"Изборният резултат е най-обективният показател. В крайна сметка за всичко друго може да се спори, но не само това е въпросът. Въпрос е на цялостното разбиране за това що е то БСП, какво може и какво трябва да бъде и каква е нейната роля занапред. Аз продължавам да считам, че БСП е стълб на българския политически живот като цяло и когато този стълб е сведен до пето-шесто място, цялата политическа система страда и затова и виждаме различни сътресения", каза Зарков, който е и част от широкото ръководство на партията.

"Няма никакви основания за импийчмънт" на президента Румен Радев, смята още Зарков. Това бе в коментар на исканото от "Демократична България" сваляне на Радев - заради неизпълнение на ангажимента за помощ към Украйна.

Санкциите по "Магнитски" коментира днес и вицепремиерът Атанас Пеканов, като ги определи като "звучен шамар по приоритетите за върховенство на закона и че страната не се движи достатъчно бързо по темата "Съдебна реформа". 

"Корупцията убива, от години от Европа ни се казва "Направете нещо". Огромна част от необходимите реформи са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. Парламентът нямаше желание да разгледа внесените предложения. И тук се получава още едно доказателство, че това е нещо ключово пред нас и ние трябва да си дадем сметка за това. Законите са написани, готови, чакат парламентът да разбере, надяваме се новият, че няма мърдане. Ние трябва да се движим по линия на приоритетите", посочи Пеканов.