Президентът на Молдова Мая Санду обяви, че Русия планира да извърши държавен преврат в страната ѝ.

„Планът за предстоящия период е за саботаж, включващ военнообучени хора, маскирани като цивилни, за извършване на насилствени действия, атаки срещу правителствени сгради и вземане на заложници“, каза Санду на брифинг за пресата.

По думите ѝ Русия възнамерява с помощта на протести на опозицията да извърши държавен преврат в Молдова и да смени правителството в страната.

Санду каза, че документите, получени от Украйна, "посочват местата и логистичните аспекти на организацията на тази подривна дейност".

„Планът предвижда и използването на чужденци за насилствени действия. Например, материалите съдържат инструкции за правилата за влизане в Молдова за граждани на Русия, Беларус, Сърбия и Черна гора“, каза тя.

Санду каза, че службите за държавна сигурност работят, за да предотвратят тези провокации и да държат ситуацията под контрол.

На 9 февруари украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинското разузнаване е прихванало руски план за дестабилизация на Молдова, отбелязва украинският информационен сайт НВ.

Ръководителят на молдовската Служба за информационна сигурност Александру Мустяце заяви, че Русия може да започне офанзива срещу Молдова още в началото на 2023 г. Полското външно министерство заяви, че Полша, балтийските държави и Молдова са в списъка на "целите на Кремъл", но в близко бъдеще няма да има нова руска атака.

Кирил Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, заяви, че Украйна е готова да помогне на Молдова да се отърве от руските нашественици в страната, припомня НВ.