Българските граждани изминават стотици километри, за да си уреждат дела в консулството на България във Франкфурт. Тъй като обаче то не разполага с паркинг, няма чакалня в сградата и посетителите нямат право да използват тоалетните в нея, съседите отдавна се оплакват от неприемливите условия. Незаконно паркиране блокира улицата пред консулството, българите хвърлят боклука си на земята, а мнозина от чакащите ползват за тоалетна входовете на сградите.

Само през 2021 година полицаи са били викани да се намесват 12 пъти. Започнати са и двадесет и шест процедури за административни нарушения.

Габриеле Капел, ръководител на социалния район в квартал „Вестенд“, в който е консулството, заяви, че българските власти „трябва да бъдат настъпени“. На клиентите трябва да се обясни, че трябва да се спазват определени правила, посочи тя.

Жителите на квартала отдавна са разгневени от ситуацията в българското консулство Пред вестник „Франкфуртер Рундшау“ един от съседите припомни, че проблеми с българите е имало още по времето, когато генералното консулство е било в квартала „Екенхайм“. В непосредствена близост до българското консулство сега се намира и генералното консулство на Индия, където няма никакви проблеми. „Там са осигурени санитарни помещения“, казва той.

Състоянието пред консулството е неприемливо не само за съседите, но и за посетителите.

Човек зад бодливата тел дава инструкции на чакащите, казва още германският гражданин. „Това е нехуманно и унизително. Моля да се обърне внимание на този проблем", призовава той областния съвет.

Политиците от общината реагираха на оплакванията и на последното си заседание приеха с мнозинство предложението на ХДС обществените пространства пред Генералното консулство да се почистват по подходящ начин и на кратки интервали. Хигиенните условия трябва да са подходящи и освен това трябва да се осигурят достатъчен брой санитарни помещения.

Заедно с българското консулство трябва своевременно да се намери съвместно задоволително решение за това как потокът от посетители през консулството да бъде контролиран логистично в бъдеще. Трябва също така възможно най-бързо да се намери решение на проблема с паркирането, смятат още оттам.

Началникът на отдела за обществен ред във Франкфурт обещава разговори с българското консулство.

Според него проблемът е известен, но досега не са водени разговори с консулството.