ЕС е на път да удари Москва с нови финансови санкции, ограничения на търговията и забрана за руски граждани да работят в бордове на критични европейски инфраструктурни компании като електрическите мрежи, казаха дипломати и служители на ЕС, цитирани днес от "Политико".

Европейската комисия информира за това посланиците на ЕС през уикенда, след като председателката ѝ Урсула фон дер Лайен обяви някои елементи от 10-ия пакет от санкции на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски миналия четвъртък.

Брюксел е готов да включи нови финансови санкции срещу четири руски банки, включително най-голямата частна банка в страната, "Алфа банк" (Alfa-Bank), основана от руско-израелския милиардер Михаил Фридман.

ЕС също така обмисля да забрани на руски граждани да работят в бордове на критични инфраструктурни компании в ЕС, като електрически мрежи или доставчици на газ.

Ще има и нови списъци на около 130 организации и лица. Те включват руски военни командири, служители, назначени от Русия в окупираните територии в Украйна, и журналисти, работещи за руски държавни медии като Russia Today. Също така ще бъдат обхванати компании и лица в други страни, свързани с военните усилия на Русия или наемническата група "Вагнер" и Иран, който е обвинен в продажба на дронове и компоненти на руската армия.

Според европейски служители ЕС подготвя търговски забрани за вноса на руски каучук и асфалт, както и върху износа за Русия на стоки от ЕС, включително камиони, други тежкотоварни превозни средства, строителни машини, помпи и друго оборудване, използвано в строителния сектор. Пакетът включва и допълнителни забрани за износ на електронни компоненти, които Русия може да използва за производството на оръжия.

Не е ясно, казаха служители, дали диамантите ще попаднат в пакета. Белгия, чийто пристанищен град Антверпен е глобален център за търговия с диаманти, работи с Европейската комисия и Г-7 по международна система за проследяване на руски диаманти. Белгийският премиер Александър де Кроо е под вътрешнополитически натиск да включи забрана за руски диаманти в 10-ия пакет от санкции.

За да се справи със заобикалянето на санкциите, Брюксел също така планира да включи в списъка базирана в Дубай корабна компания, заподозряна, че помага на Русия да заобиколи санкциите върху износа на петрол. Смята се, че компанията е купила няколко руски петролни танкера, на които вече не е било разрешено да превозват петрол поради санкциите на ЕС и международните санкции срещу руски предприятия. При новия си собственик в емирствата танкерите отново могат да превозват петрол.