Русия планира през настоящата година да продаде на "приятелски" страни над 80 на сто от експортния си петрол, както и 75 на сто от петролните продукти за износ. Това е съобщил руският вицепремиер Александър Новак пред списание "Енерджи полиси", предадоха световните агенции.

"В Русия "все още търсим и откриваме нови пазари. Тази година се очаква повече от 80 на сто от износа на петрол и 75 на сто от петролните продукти да бъдат доставени в "приятелски" страни", е казал той.

Според Новак постепенното отхвърляне на руския петрол от западните страни "вече предизвика нестабилност на световните петролни пазари, както и отрицателни икономически ефекти за страните, които наложиха ограниченията. Петролът сорт Брент достигна връх от 125 долара за барел и остана над 100 долара за барел до есента на миналата година".

Всъщност в момента цената на сорта Брент се търгува средно на около 85 долара, докато кошницата на картела ОПЕК след повишението не може още да прехвърли 84 долара за барел. 

На този фон износът на природен газ - другото основно перо в бюджета,  от Русия през 2022 г. е намалял до 184,4 милиарда кубични метра, или с цели 25,1 на сто по-малко спрямо количествата през 2021 г. 

"За тази цел Газпром, по указание на руския президент, работи за ускоряване на изграждането на Далекоизточния маршрут, както и на газопровода "Силата на Сибир-2", е заявил още Новак.

Дори новата тръба да стане готова навреме обаче, тя не може да запълни спрените доставки до Европа, които Москва продаваше скъпо. От друга страна Китай ползва префенциални цени, които изтъняват руския бюджет. Изненадващо финансовото министерство на Москва призна преди седмица, че още през януари хазната е излязла на дефицит от над 10% от БВП.