Американкото правителство е било подведено от "доброжелатели", за да включи бившия министър на финансите Владислав Горанов в санкционния списък по "Магнитски". В мотивите имало много неточни твърдения.

Това заяви самият Горанов по бТВ днес.

За пореден път той отрече да има нещо общо с подкупи от хазартния бос Васил Божков, да е протектирал бизнеса му, в т.ч. чрез "указания" към членове на комисията по хазарта и пр. Нямал общо с ДПС и Делян Пеевски - освен, че като министър "своите" му се сърдели, че отпуска средства и на общини на Движението.

"Член съм на ГЕРБ. Не съм в ръководните органи, но съм член на ГЕРБ", затвърди Горанов, като допълни, че ситуацията наистина можело да се използва за нанасяне на репутационна щета на партията.

За него оценката на американското правителство била "притеснителна и "разочароваща", защото наистина уважавал "американския начин на живот". А твърденията в мотивите Горанов определи като "неточни". 

Аз бях този, който констатира проблема и започна решаването му със закриването на комисията по хазарта и прехвърлянето ѝ към НАП" - изтъкна Горанов. Неточност било, че изменял законодателството в полза на Божков (твърденията на родна почва са, че това е правела Менда Стоянова - бившата шефка на бюджетната комисия от ГЕРБ).

"Аз действително смятам че нашите партньори са подведени."

"Аз знам моята истина и тя не е в полза на твърденията, използани от някои доброжелатели, към американската страна."

"Аз разпознавам влиянието на българи в този процес, които са се възползвали от доверието на нашите партньори" - на няколко пъти заяви Горанов.

И попита за какво да подкупва служители от комисията по хазарта като може да им нареди. Изтъкна, също така, че в състава на комисията влизаха представители и на други институции, в т.ч. ДАНС и ГДБОП. Досега никой не го е посочил като лице, оказвало някакъв натиск.

По отношение на Пеевски Горанов заяви (пак), че се познавали от времената, когато единият бил шеф на отдел, другият зам.-министър. Но защо се говорело, че е близък до ДПС? - Защото като финансов министър отказвал да дели общините на наши и ваши. И получавал упреци от ГЕРБ, че отпуска средства и на местната власт, представлявана от ДПС.

"Тази връзка с ДПС е удобна спекулация", заяви.

Щял да изложи аргументите си пред американското правителство.