Време е „голямото чакане" за всички тенис феновете по света да приключи – коледната ваканция за тенисистите премина и до началото на първия турнир от Големия шлем - Аустрелиън Оупън остават само два дни. На Зеления континент вече кацнаха всички звезди. След кратката почивка, в Мелбърн, в пълна бойна готовност, пристигнаха Новак Джокович, Роджър Федерер, Рафаел Надал, Серина Уилямс, Мария Шарапова и разбира се най-важните за нас - Григор Димитров и Цветана Пиронкова. Всеки един от тях е с презаредени батерии и готов да покаже най-доброто от себе си на първата спирка от пътешествието "Голям шлем“.

Шампионатът в далечна Австралия е най-популярният, най-посещаван и най-мащабен турнир след откритото първенство на САЩ. Но Ю Ес Оупън е друг калибър, в меката на шоубизнеса няма как спортно събитие да не се превърне в холивудски мегаспектакъл.  В едно нещо обаче Аустрелиан Оупън е безапелационен лидер – това е най-горещият турнир от Голямата четворка, със средна температура от 34, 7 °C

На другия край на света

Турнирът в Австралия стартира през 1905 г. на кортовете на „Крикет Граунд“. Първоначално е наречен Австрало-азиатско първенство, през 1927 г. името му се променя на Австралийското първенство, а от 1969 година със старта на т.нар. Оупън ера се преименува на Откритото първенство на Австралия. От годината на създаването си, шампионатът е провеждан на седем различни места – пет пъти в Австралия и два в Нова Зеландия. Градове домакини са били Мелбърн (55 пъти), Сидни (17 пъти), Аделаида (14 пъти), Бризбейн (7 пъти), Пърт (3 пъти), Крайстчърч (през 1906 година) и  Хестингс (през 1927 година).

Въпреки че Аустрелиън Оупън стартира още в началото на 20 в., дълги години не е считан за важен турнир от Международната Федерация по тенис. Основната причини за неглижирането му е географската отдалеченост на Австралия, поради която много малко чуждестранни играчи участват в надпреварата. Разбираемо - през 20-те години на миналия век, пътуването от Европа до Австралия е отнемало  близо 45 дни. Първите тенисисти, които идват със самолет са от американския отбор за Купа "Дейвис" през 1946 г. Дори вътре в самия континент, много от играчите не се състезават в надпреварата, защото разстоянието между източния и западния бряг е около 3000 км. На турнира в Крайстчърч през 1906 г. участват едва 10 тенисиста, а победителят е новозеландец.

Дори и с началото на Оупън ерата през 1969 г., турнирът все още търси своя облик и място на тенис картата. Много от най-добрите играчи пропускат шампионата, поради разстоянията, неудобните дати (около Коледа и Нова Година) и най-вече заради незадоволителния награден фонд.
През 1983 г. това се променя, паричните стимули са сериозно завишени и на Зеления континент пристигат звезди като Иван Лендъл, Джон Макенроу и Матс Виландер. След тази година, от Международната Федерация изискват от организаторите да променят мястото на провеждане на турнира, тъй като „Кууйонг Клуб“ е прекалено малко съоръжение за събитие, набиращо все по-голяма популярност. За целта е изграден комплексът във Флайндерс парк (преименуван по-късно на Мелбърн парк), а кортовете вече не са с тревна настилка, а с твърда.  
Шведската тенис легенда Матс Виландер е единственият играч, който успява да спечели трофея и на двата вида настилка.

Успехът от преместването е моментален, като посещаемостта се увеличава с 90% през 1988 г., спрямо предходната (266 436 срещу 140 000 зрители).

„Този корт ми дъвче краката“

През 2008 г., австралийската федерация предприема още една голяма промяна. След като е използвана в продължение на 20 години, настилката е заменена с по-мека, акрилна повърхност, чиято „скорост“ се определя като средна и е далеч по-щадяща за тенисистите. Преди това често съблекалните са приличали на лазарет. 

"Ако погледнеш в съблекалнята, ще видиш много момчета, които се разхождат наоколо с торбички лед. Имат повече нужда от тях, отколкото от вода. Това не е здравословна настилка.“, споделя преди десетина години тогавашният номер 3 в света Томас Мустер. 

"Винаги съм имал усещането, че този корт повече от всеки друг направо ми дъвче краката.", оплаква се  и световният номер 1 Пийт Сампрас.

Организаторите си взеха бележка и „омекотиха“ кортовете. Играта стана по-бавна, което допринесе затова през 2012 г. да се изиграе най-продължителният финал на турнир от Големия шлем. Двамата гладиатори на корта Новак Джокович и Рафаел Надал сътвориха епичен сблъсък, продължил 5 часа и 54 минути и завършил в полза на сърбина. 

Така изглеждаха Новак Джокович и Рафаел Надал след 6-часовия финал през 2012 г. 

Шум на пари

Сериозна промяна претърпя и нещо още по-ценно за състезателите от кортовата настилка – наградният фонд. Този сезон на Откритото първенство на Австралия ще бъдат раздадени рекордните 40 милиона австралийски долара (32.5 млн. щатски долара). 
Така шампионите при мъжете и при жените ще заработят по 3,1 милиона австралийски долара, а загубилите в първия кръг ще получат по 34 500 австралийски долара.
Любопитното е, че наградният фонд на турнира е увеличен два пъти от 2007 г., когато е бил „само“ 20 милиона австралийски долара.

Освен за финансовия комфорт на участниците, организаторите на шампионата са се погрижили и за физическия им такъв. Години наред жаркото австралийско слънце мореше тенисисти и зрители, но от тази година има нови правила, които предвиждат прекратяване на двубой, ако температурата достигне 40 градуса, а влажността на въздуха - 32.5. На стадионите с покрив той веднага ще бъде затварян, а на останалите ще се изчака падането на температурите. И като стана дума за покриви, Откритото първенство на Австралия ще стане първият от турнирите от Големия шлем, който ще разполага с три корта, които ще могат да бъде покривани при дъжд или жега. Досега в комплекса в Мелбърн с подвижни покриви бяха "Род Лейвър Арина" и "Хайсенс Арина", а от тази година такъв е построен и на "Маргарет Корт Арина". Реконструкцията е на стойност 363 млн. долара. Всеки от покривите пък може да се отвори и затвори за 5 минути, което ги прави най-бързите в света.
Заради високите температури се очаква тази година феновете да изпият над 200 000 бутилки минерална вода и да изядат повече от 150 000 сладоледа. 

Организаторите ползват всякакви средства, за да разхладят зрители и състезатели

В адската австралийска жега, България ще бъде представена от своите две тенис звезди – Григор Димитров и Цветана Пиронкова. Жребият и за двамата бе сравнително благосклонен. Първата ни ракета при мъжете ще започне в понеделник срещу световния №89 Дъстин Браун (Германия), а мачът е първи в програмата и ще стартира в 02:00 ч. след полунощ българско време. 
За най-добрата ни тенисистка пък това ще бъде юбилейно десето участие в Мелбърн, където до този момент на седем пъти е достигала до втори кръг и има две отпадания още на старта. В началото на новия сезон Цвети демонстрира отлична форма, постигна шест поредни победи на турнира в Сидни и достигна до полуфиналите, така че очакванията към нея са големи.

През изминалия сезон Григор  успя да достигне до своя първи четвъртфинал в турнирите от Големия шлем. В тазгодишното издание на надпреварата, българинът ще бъде поставен под №10 в основната схема

Австралия е сред най-рядко населените страни в света със средна гъстота двама души на квадратен километър. В следващите две седмици обаче, страната-континент ще бъде най-гъсто населената територия откъм тенис звезди. Елитът на аристократичния спорт ще се изсипе в Мелбърн, за да постави началото на сезон 2015. Силите на топ играчите изглеждат изравнени и трудно може да се определят явни фаворити. Едно обаче е сигурно – ще бъде интересно, оспорвано и много горещо. Не го пропускайте.