Три дни след като сам обяви, че "Газпром еспорт" е поискала неустойки заради неизпълненият договор за доставка на природен газ, служебният министър на енергетиката Росен Христов се отметна от думите си в понеделник и обяви, че такъв иск няма. Обясни, че между "Булгаргаз" и руснаците се води спор за малки суми за доставени вече количества. 

Причината за евентуален арбитраж е ясна - едноличното решение на "Газпром експорт" да дерогира дългосрочния договор между двете страни и да поиска ултимативна промяна в частта по начина на плащане. "Булгаргаз" отказа и "Газпром" спря доставките. Откакто пое поста, Росен Христов не спира да намеква, че "Газпром" може да осъди България за милиарди и не спира да твърди, че България сама е спряла договора, направи го и днес. Нещо, което не отговаря на истината. Така се стигна и от твърдението му от преди няколко дни пред БНТ. Той подчерта, че сумата била конфиденциална, но из медиите се заговори за 1 млрд. евро, колкото реално би трябвало да струва евентуално доставеният газ, който все пак не бе доставен. 

Почти всички български експерти по арбитражни дела са категорични, че "Газпром" няма как да спечели такова дело, въпреки завоалираните опити на Христов да докаже обратното. Подобно е и мнението на кантората White&Case, която консултираше "Булгаргаз". Причината е, че дори съдът да приеме, че "Газпром" е действал в условия на форсмажор, то такъв освобождава и двете страни от изпълнение, а не само едната. 

Днес Христов отново обясни, че Министерството работи с международна кантора по подготвяне на евентуалната ни защита, но не даде повече подробности по темата. 

Той каза, че спорът, който се води в момента, е за доставени през април количества и двете компании спорят дали този газ е надплатен или "Булгаргаз" дължи суми. Не каза какви са, но подчерта, че те са дребни. 

Припомняме, че подобна информация се наложи да представи и самото министерство на Христов веднага след предишните му изяви за неустойките. В него от ведомството подчертаха, че таква неустойка не е искана към този момент. 

Росен Христов коментира и темата "Магнитски". Обяви, че е уволнил санкционирания Александър Николов от АЕЦ "Козлодуй", защото имало сигнали за корупция, но така и не можа категорично да потвърди дали е изпратил материалите по темата в прокуратурата. 

По думите му информацията в докладите е за работа със свързани компании и прокарване на интереси. Горе-долу това, което са обвиненията и в доклада „Магнитски“, обясни министърът.

По темата за цените и доставките на газ за България, министърът увери, че са осигурени количества и бъдещи доставки на добри цени и от различни източници. Според него служебният кабинет е осигурил диверсификация и потребителите и бизнесът могат да бъдат спокойни.