Каним на 31 януари премиера Бойко Борисов и неговите министри да пътуват заедно с нас до Банкя с влак, за да види колко хора ще се возят в него, да си поговорим за проблемите с жп транспорта и да си зададем неудобните въпроси. Това заявиха протестиращите на Централна гара в София срещу спирането на определени влакове, предаде БГНЕС.

Другата събота от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт (ГИОРТ) и Сдружение за запазване и развитие на железниците, на Централна гара ще раздават разписания на пътуващите – една услуга, която се прави и в други страни в Европа.

Протестиращите днес железничари и пътници издигнаха лозунги като "Приватизацията е равна на грабеж и ликвидация", "Долу ръцете от БДЖ", "БДЖ – за хората, не за корпорациите" и други.

"Това, което се случва сега, е хвърляне на прах в очите на хората, защото се вдигна голяма вълна от протести срещу закриването на жп линии", заяви Георги Статков от ГИОРТ. Той задава въпроса защо след всяко съкращение БДЖ потъва все повече и повече. Той и колегите му питат още защо биват прогонвани клиентите, като се пускат все по-малко и неудобни за ползване влакове. "Да не говорим за хигиената и сигурността, защото ремонтната база е ликвидирана, а ремонтите се извършват стихийно, като се свалят части от бездействащия подвижен състав и се монтират на действащия", продължи той.

Според Статков изглежда някой има интерес – автофирмите с лоби във властта, жп транспортът да е бавен, мръсен и неудобен, за да отблъсква клиентите от железниците.

Протестиращите не вярвали на транспортния министър Ивайло Московски, че няма да се съкращават влакове. Служители на БДЖ твърдят, че тези 40 млн. лева субсидия няма да могат да осигурят нито стабилизация на железницата, нито реформа. Веселин Кирев от гражданската инициатива заяви, че всички граждани, които желаят, могат да заповядат, "за да видим къде са проблемите в жп транспорта. Да видим щом има губещи жп линии, дали има печеливши шосета".