19-годишният младеж, за когото баща му твърди, че е пребит от полицаи призори в събота в Плевен, вече е изписан от болница.

Това обяви тази сутрин бащата на момчето Костадин Недялков пред бТВ. Според мъжа, от чийто пост във фейсбук тръгна историята, не е достатъчно да се отстранят тримата полицаи, които са били сина му.

По думите му, нужно е да се задържат всички, участвали в побоя и да има справедливост.

Историята тръгна няколко дни след инцидента, който става около 4 ч призори пред дискотека "Анаконда" в Плевен. Медии разпространиха единствено публикацията на бащата - не на потърпевшия или на други участници.

По разказа на Костадин Недялков в събота призори на излизане от дискотека се сбиват - едва ли не най-нормално две компании. Напълно непровокирани от нищо се намесват петима цивилни, за които впоследствие Недялков установил, че са полицаи и дори конкретизира - от сектора за бързо реагиране.

Те празнували в съседно заведение и нямали отношение към първоначалния бой.

"Това е такава показност – все едно е разстрел. Синът ми е оставен почти безжизнен, обяснява мъжът.

Той казва, че имал достъп до камерите и вече ги е разгледал.

"Там се вижда, че двете компании, тази на сина ми от двама души и четирима, които се оказва са чужденци, имат някакви пререкания. Започва бутане.

След това идват шестима души, от които петима полицаи. Единият започва да се бие със сина ми, а другият полицай нокаутира приятеля му. Той пада на земята и не става, след като се сбива със сина ми.

Ясно се вижда на камерата, че синът ми сваля ръцете си. Изглежда вече разбира, че това не е човек от групата на чужденците. Може би по някакъв начин те са му казали“, казва Недялков.

Той добавя, че според него полицаите са искали да убият сина му, защото момчето е спряло да се бие, а те са продължили да го удрят. Освен това синът му бил в безсъзнание за две минути.

Първоначалният му пост обаче гласеше, че двубой изобщо не започвал - не се е стигало до "сваляне на ръцете":

"На 11.02.2023 г. в 4:00 ч. сутринта пред дискотека "Анаконда" синът ми Емил бе пребит и смлян от бой от четирима полицаи /цивилни, извън работно време/, с които не е имал пререкания, спор и каквото и да било. Не ги познава дори. Излизайки от дискотеката, те го удрят и още с първия удар изпада в безсъзнание."

Вчера МВР съобщи, че временно отстранява трима полицаи заради случката. По случая е образувана дисциплинарна проверка, а служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че лично се ангажира и ще следи хода ѝ. Трима служители на реда ще бъдат временно отстранени с подозрение за превишаване на права и неправомерна употреба на сила.

По разказа на директора на областната полиция, е имало "сблъскване и боричкане". Полицаите наистина били цивилни и извън работно време, но не са спазили процедурата, по която трябва да се действа при такива случаи.

Прокуратурата веднага разпространи кратко съобщение, че се самосезира и започва досъдебно производство. От нега става ясно единствено, че тези, с които се е сбила компанията на Емил, са били италианци. Така и не се отговаря как полицаите, празнуващи в друго заведение, са се включили на тяхна страна - при това по такъв краен начин.

Тази сутрин пред Нова тв окръжният прокурор Владимир Николов обяви, че предстои дори видеотехническа експертиза, в която да има лицево идентификационно изследване.

Николов призова: “цялата общественост да запази спокойствие”. “Целия случай ще бъде изяснен в максимално бързи срокове”, обеща той.  

По думите му, по първоначални данни вътре в заведението възниква инцидент между две групи граждани, който се пренася навън. В този момент преминава въпросната група служители на МВР, които обаче са в извънработно време. 

Полицаите твърдят, че минавайки покрай мястото са се намесили, за да прекратят побоя между двете групи, казва Николов. 

Тепърва ще бъде изяснено колко точно са били полицаите, как и защо са се намесеили в боя и дали са подали сигнал в полицията, за да може на място да се отзове дежурен екип.

Николов се опасява обаче, че иззетите камери, може и да не предоставят достатъчно информация, защото инцидентът "се е случил в тъмната част на денонощието". Не става ясно как бащата вече в детайли е запознат със съдържанието им.

Ето и цялото съобщение на държавното обвинение от вчера:

Районна прокуратура-Плевен се самосезира във връзка с изнесена информация в медиите, касаеща пострадал 19-годишен мъж, който, според изявленията на баща му е бил бит от полицейски служители пред дискотека в центъра на град Плевен.

По този повод Районна прокуратура-Плевен е изискала материалите от извършваната проверка по случая от ОД на МВР –Плевен. В нейните рамки са били обезпечени записите от камерите за видеонаблюдение, заснели инцидента. Установени са част от присъствалите лица, както и служителите на ОД на МВР –Плевен.

Въз основа на наличните данни Районна прокуратура-Плевен образува досъдебно производство за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди. Разследването е възложено на следовател от ОСО-Плевен. Дадени са конкретни указания за изясняване в пълнота на фактите и обстоятелствата свързани с инцидента, причините за възникването му, както и в какво се изразява участието на всяко едно от установените лица.

По делото предстои изследване на приобщения запис, разпити на свидетели, установяване на другите очевидци, в това число и на италиански граждани, с който 19- годишният младеж вероятно е встъпил в конфликт. В хода на разследването ще бъдат изискани и приобщени медицински документи за всички пострадали в сбиването, чрез които ще се установи видът и характерът на телесните увреждания. Ще бъдат назначени видеотехнически и съдебно-медицински експертизи.

За резултатите от разследването обществеността ще бъде своевременно информирана.