"За импийчмънт трябва парламент."

Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев коментира днес в отговор на журналистически въпрос лансираната от съпредседателя на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов инициатива - да се търси начин за импийчмънт на президента Румен Радев. 

Двете формации се регистрираха днес в Централната избирателна комисия за общо явяване на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Миналия петък в предаването "Панорама" Атанасов посочи, че прави юридически консултации за това може ли държавният глава да бъде предсрочно отстранен с мотива, че погазва конституцията, като не зачита волята на парламента относно военната помощ за Украйна. Според основния закон обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

Иначе днес от ПП и ДБ коментираха какви цели си поставят с общото си явяване като коалиция "Продължаваме промяната"-"Демократична България". 

"Има едно много простичко изречение на сградата на Народното събрание: "Съединението прави силата". Днес вкарваме истински смисъл в това. В миналото Народно събрание разбрахме, че "Съединението прави силата" трябва да стане първо извън Народното събрание, за да имаме силна група на реформаторски сили в този парламент, така че най-накрая надеждата на всички българи да стане реалност" - заяви другият съпредседател на ПП - Кирил Петков.

Формациите имат амбицията да станат първа политическа сила, за да получат и първия мандат за съставяне на правителство. Защо - формулира Христо Иванов (съпредседател на ДБ):

"България трябва да тръгне напред. Всички усещаме, че България е спряла, защото силите на статуквото са забили пети, буквално като магарета и не дават страната да тръгне напред. Трябва голямо обединение на силите, не просто политическо, а на гражданите, които да поискат България да тръгне напред и ние им даваме инструмент. Този инструмент трябва да получи мандат да управлява, да налага условия, да налага дневен ред, да провежда реформи. За това се изисква голяма политическа сила".

И призова всички български граждани за подкрепа, защото иначе "България ще продължава да тъне в това безвремие и в тази липса на посока".

На въпрос как в тази коалиция се съчетават концепцията на ПП за харчове и тази на ДБ за по-консервативна финансова политика, Василев отвърна, че България има ръст малко под 4 на сто, а БВП е над 168 милиарда лева за миналата година, като според прогнозата му за тази година може да надхвърли и 180 милиарда, което се дължало на адекватна политика по доходите и социалните плащания, подпомогнали потреблението. ПП и ДБ вече са се договорили за спазване на 3% дефицит. 

На въпрос кои ще са партньорите ви в парламента, ако не успеете да съберете гласове за мнозинство от 121 народни представители, Василев отвърна:

"Аз вярвам, че ще успеем."