Националният музеен комплекс, наричан неофициално БГ Лувър, вече официално си има директор. Слава Иванова оглави института, който ще бъде открит на 24 май. Другата най-важна фигура в новата арт структура е Светлин Русев. Академикът е назначен за председател на Художествения съвет на музея, съобщава сайтът Площад Славейков.

БГ Лувърът, който още търси своето име, ще бъде управляван от Иванова до конкурс. В петък тя бе въведена в длъжност и представена на екипа от министъра на културата Вежди Рашидов. На събитието присъства и архитектът на Националния музеен комплекс Янко Апостолов.

Мегамузеят ще бъде управляван от още две жени. Слава Иванова ще има две заместнички, също изкуствоведи – Яра Бубнова и Бистра Рангелова.

Иванова е магистър е по история на изкуството в Националната художествена академия. В периода 1987 – 1990 г. е редовен аспирант в Института за изучаване на изкуството – БАН. От 1990 г. работи като уредник в Националната художествена галерия. През 1995 г. специализира мениджмънт на музеи и галерии в City University, Лондон, по линия на Британския съвет. От 1996 г. е главен уредник на отдел „Съвременно българско изкуство“ в НХГ. Организира десетки изложби, посветени на българското изкуство. Автор и съставител е на каталози за известни български художници.

В края на 2009 г. e назначена за директор на Националната галерия. В периода 2009-2011 г. тя ръководи екипа, завършил успешно първата фаза на проект BG0051 „Преустройство и реконструкция на сградата на Софийски Арсенал в Музей на съвременното изкуство“. През 2011 г. Иванова работи и за откриването на Музея на соца.