Ръководството на БСП сезира прокуратурата за "готвена подмяна на вота".

Това става ясно от съобщение от пресцентъра на партията на Корнелия Нинова. В него се преплитат две сюжетни линии - освобождаването днес на зам.-министъра на електронното управление Благовест Кирилов - по негово собствено желание и броженията на левицата, че служебното правителство участва в предизборната кампания като "удря" по БСП.

Малко по-рано през деня Кирилов, който е част от т.нар. вътрешна опозиция в соцпартията, бе освободен като министър. Той сам обяви мотивите си, с които напуска, а именно - въпросителни около назначенията в държавната "Информационно обслужване", която обработва резултатите от изборите.

"Има неща, с които не мога да направя компромис. Една от основните задачи, които си поставих преди да приема поста в служебния кабинет, бе повече прозрачност в "Информационно обслужване”"АД. За съжаление, това не се случи. Пример за това е изборът за независими членове на борда на директорите. Той не беше съобразен с класирането в конкурса, проведен от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Във всяко свое действие се ръководя от желанието да има прозрачност на процеса, ефективност на резултатите, както и да се защити националната сигурност. Предстои провеждането на нови избори. За тяхното нормално протичане тези условия са ключови.

Когато едно или повече от трите бъдат застрашени съществува риск за изборите. Организацията на вота е основна роля на служебния кабинет съгласно Конституцията на Република България и следва да е приоритет в работата му", обясни Кирилов.

"БСП възразява срещу всякакви опити за вмешателство в изборите. Призоваме за незабавна реакция и сезираме прокуратурата за евентуална готвена подмяна на вота. Призоваваме всички партии и неправителствени организации да се обединим за гарантиране на честни избори" - посочиха малко по-късно от изпълнителното бюро на БСП.

И пропомниха, че са сигнализирали вече ОССЕ и ПАСЕ за "недопустимата намеса на служебното правителство в изборите", като тук се визират изказвания на министъра на правосъдието Крум Зарков, който е и член на широкото ръководство на партията, както и на вицепремиера Атанас Пеканов - социалист по убеждения

"Тогава изпратихме документи с конкретни данни за поредното недопустимо вмешателство в предстоящите извънредни парламентарни избори от страна на служебния кабинет на президента Румен Радев. За това вече свидетелстват и лица от служебния кабинет на президента - зам.-министър на електронното управление от кабинета на Радев признава за съществуващия риск от манипулация на изборите", пишат от БСП.

"Медиапул" припомня, че през февруари бордът на директорите на ИО бе попълнен с двама нови члена, избрани след конкурс - Николина Найденова и Дияна Томова. Според според класирането обаче пръв е бил Владимир Данаилов, но не е бил избран - неясно по какви причини.

След съобщението на БСП обаче бившият вече зам.-министър се ядоса на интерпретацията на БСП - и за ИО, и за намесата на служебния кабинет. 

"Интерпретациите за напускането ми вече започнаха. 

Опитите за очерняне на президента и дискредитиране на изборите са доста плосък прийом. 

Не, Корнелия, не напуснах, защото някой ще подмени изборите. Предлагам да приложим четене с разбиране. 

МЕУ направи най-прозрачните избори преди 6 месеца. Стискам палци на колегите да го направят и сега. Аз ще следя и ще помагам при нужда", написа Кирилов.