Държавният секретар на САЩ Джон Кери е оценил високо смелите действия на българското правителство и ударите, които страната ни е понесла в стремежа си да съблюдава европейското право, пише в. "Ню Йорк Таймс" в статия, посветена на визитата.

Вестникът изтъква подкрепата на САЩ за премиера Борисов и неговото ново правителство в битката срещу корупцията, като условие за привличане на инвестиции в страната. Всекидневникът припомня, че България, която е член на НАТО, зависи за 85% от енергийните си доставки и за 100% от ядреното си гориво от Русия и цитира думите на държавния секретар на САЩ по време на съвместната му пресконференция с българският премиер:

„Нито една страна в света не трябва да бъде напълно зависима от доставките на енергийни ресурси от друга държава”. 

"Ню Йорк Таймс" добавя, че САЩ са готови да помогнат на България и твърди, че според американския държавен секретар, един от основните проблеми е разработвеното на алтернативен проект на газопровода „Южен поток”, който бе отменен заради напрегнатите отношения между Русия и Запада.

Вашингтон ще работи със София и Атина за възможното прокарване на газопровод от Гърция, по който да се осъществяват доставки на втечнен природен газ.