Русия удари снощи Украйна с поредния бараж от крилати ракети, изстреляни от самолети над контролирани от Москва територии и от бойни кораби в Черно море, предават тази сутрин украинските медии.

Засечени са общо 36 крилати и управляеми ракети, от които украинската противовъздушна отбрана е свалила 16, се казва в сводка на командването на украинските военновъздушни сили, публикувана в Телеграм тази сутрин.

"За съжаление, част от крилатите ракети Х-22 достигнаха своите цели, поразявайки обекти на критичната инфраструктура. Сега на въоръжение няма огневи средства, способни да унищожават този вид ракети", се казва в съобщението, което напомня за допълнителната военна помощ, за която Киев настоява пред страните в НАТО.

Сред поразените обекти са резервоари с горива в Кировградска област, съобщи в. "Украйнская правда", позовавайки се на местните власти. Предизвиканият от удара пожар е бил овладян. Няма жертви.

По данни на украинското командване Русия снощи е използвала 12 крилати ракети Х-101/Х-555 от два стратегически бомбардировача Ту-95 МС от района на Каспийско море, осем крилати ракети "Калибър" от фрегата в Черно море, 12 крилати ракети Х-22 от шест бомбардировача с далечен обсег Ту-22М3 от района на Курск и две управляеми авиационни ракети Х-59 от два самолета на тактическата авиация Су-35 от района на Мелитопол.

Украйна очаква масирана руска ракетна атака другата седмица, когато се навършва точно една година от началото на войната, каза в телевизионно изявление секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов в четвъртък.

“Ние с вас започнахме да говорим, че те се готвят и ще се опитат на 23-24 февруари да предприемат още един опит за масирана атака. Към това трябва да се отнасяме спокойно. За това сме готови. Мисля, че вече разбираме какво са атаките, след като сме "приемали" за един ден по 115-120 ракети. Ще се справим и с този ден. Да, ще бъде тежко, но през всичко ще преминем", каза Данилов.

Eвропейският парламент на редовна сесия в Страсбург се готвеше днес да гласува резолюция по случай една година от началото на войната, в която депутатите призовават държавите членки да засилят военната си помощ за Украйна, включително с изпращане на изтребители и да наложат по-широки санкции на Русия, съобщи пресслужбата на парламента.

Външният министър на Израел е в Киев

Израелският външен министър Ели Коен пристигна тази сутрин в Киев, предаде Франс прес, като се позова на министерството на външните работи на Израел.

Това е първото по рода си посещение в Украйна от началото на войната преди близо една година, отбелязва АФП.

Макар Израел да осъжда руската инвазия в Украйна, той ограничи подкрепата си за Киев до хуманитарна помощ и защитна екипировка, посочва Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който се върна на власт през декември, призовава за промяна в позицията на Израел за войната. Засега обаче той не е обещавал преки доставки на оръжие за Киев.

Израел иска да запази координационната гореща линия с Русия, открита през 2015 г. във връзка с израелските въздушни удари срещу предполагаеми ирански цели в Сирия, където има руски военен контингент. Израелските власти са предпазливи и тъй като в еврейската държава има над един милион емигранти от бивши съветски републики.

Предвижда се Коен да присъства също на церемонията по възобновяване на дейността на израелското посолство в Киев, посочи израелското външно министерство, цитирано от БТА.