Руските загуби на бойното поле в Украйна рязко са подскочили през последното денонощие и са преминали нова психологическа граница, съобщава украинското военно командване, цитирано от агенция УНИАН.

На 16 февруари Русия е загубила 800 военни, с което общите ѝ загуби на жива сила за почти година война са вече са 141 260 души - убити и ранени - според разпространената във Фейсбук сводка на украинския генерален щаб, чиято достоверност не може да бъде независимо потвърдена.

Досегашната украинска статистика на руските военни загуби можете да видите на тази диаграма: 

И Русия, и Украйна рядко оповестяват данни за собствените си загуби и те също не могат да бъдат независимо проверени.

Великобритания: Русия е загубила между 175 000 и 200 000 войници

Русия е загубила между 175 000 и 200 000 войници във войната срещу Украйна. 

Това съобщава британското военно министерство, като изрично уточнява, че убитите окупатори са между 40 000 и 60 000. Процентът на жертвите значително е нараснал след септември 2022 г. - през този месец руският президент Владимир Путин обяви "частична мобилизация". 

Британските експерти посочват, че в съвременни условия смъртността определено е много висока и отдават това на ограничената наличност на животоспасяващи медикаменти сред руските сили. Посочва се още, че жертвите сред затворниците на "Вагнер" са близо 50%.

Подкрепа от Израел?

Дипломат номер едно на Израел Ели Коен заяви по време на визитата си в Киев вчера, че страната му е привързана към териториалната цялост на Украйна. Това беше първото посещение на министър от Израел в Украйна от началото на руското нахлуване там, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Израел е  решително солидарен с украинците и остава привързан към суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза Коен на обща пресконференция с украинския си колега Дмитро Кулеба.

"Израел се противопоставя твърдо на убийството на невинни цивилни", допълни той няколко часа след като посети град Буча, превърнал се в символ на жестокостите, в които е обвинявана Русия.

Коен не съобщи конкретни неща относно евентуални оръжейни доставки от Израел за Киев.

"Ние ще помогнем за развиване на една умна система за ранно предупреждение за Украйна", каза той, но не навлезе в повече подробности относно този проект.

Но Коен все пак заяви, че Израел е готов да подкрепя и да помогне за одобряването на гарантиран заем в размер до 200 милиона долара за израелски проекти в областта на здравеопазването и гражданската инфраструктура в Украйна.

Кулеба пък благодари на  Израел за подкрепата и заяви, че се надява за бъдещи решения относно "защитата на украинското небе".

В началото на войната предишният израелски министър-председател Нафтали Бенет се опита да посредничи за мир между Киев и Москва. 

Израел обаче доскоро се въздържаше да помага на Украйна с оръжия заради интереса си да поддържа добри взаимоотношения с Русия. Последната присъства военно в Сирия и не пречи на Израел да нанася там въздушни удари по разположени там ирански цели. Киев се нуждае от реномираната израелска зенитна система "Железен купол", за да предпазва градовете си от руски ракети и дронове иранско производство, които силите на Москва използват. Смята се, че Израел споделя и разузнавателна информация с Киев.