Когато липсват исторически факти, легендите заместват историята. Често обаче в тях се съдържа самата истина. Това заяви пред БГНЕС акад. Георги Марков по повод една легенда в троянското село Голяма Желязна. А тя е, че в двора на църквата му "Св. Всях Светих" е погребано обезглавеното тяло на войводата Георги Бенковски. Тази версия е предавана през десетилетията от свещеник на свещеник и може да се окаже повод да бъде открит гробът на един от националните ни герои. Поне това е мечтата на местните хора.

Нека припомним накратко историята с помощта на Стойко Банчев от Голяма Желязна. След като е потушено Априлското въстание, четниците се разпръскват в Балкана и една група, в която са Георги Бенковски и Захарий Стоянов, се насочва към Ново село, днешното Априлци. По пътя се скриват да починат в пещера над Рибарица, където овчарят дядо Вълко им носи храна. Но, изкушен от голямата награда, обявена за главата на който и да е от войводите, алчният старец се превръща в долен предател. На 25 май турците правят засада край набързо построен мост над придошлата река Костина. Когато юнаците стигат до него, Бенковски се усъмнява, че мостът е твърде нов. Подлият овчар обаче го убеждава, че мостът е направен, за да обслужва местните хора. Въстаниците приемат обяснението, но в момента, в който Бенковски преминава през моста, проехтяват изстрели и войводата на Хвърковатата чета пада убит. Захарий Стоянов пада в реката, която го отнася по течението и той успява да се измъкне. Турците режат главата на Бенковски, събличат му дрехите, а тялото захвърлят на произвола. Побитата на кол глава и дрехите са тържествено отнесени в Тетевен и изложени на мегдана.

Според историята, разказвана от поколения свещеници в селото, скоро след случката пастири случайно откриват обезглавено голо тяло в Балкана. Предположили, че е убит четник, натоварили го на катъра и го отнесли в родното си село Голяма Желязна, за да го погребат по християнски. Късно през нощта стигнали селото и събудили свещеника. Поп Петър опял тялото в църквата, а мъжете изкопали гроб в двора й и го погребали. Отец Петър (който живял до 1907 г.) ги заклел да не казват и дума какво са сторили, за да не предизвикат турския гняв и селото им да бъде изгорено като много други. По-късно о. Петър предал тайната на своя заместник поп Иван, той - на поп Михал, от когото историята стигнала до проговорилия в ново време поп Асен. Сега местната легенда се носи из околностите на Голяма Желязна. Хората от балканското село край язовир Сопот са убедени, че обезглавеното тяло на войводата Георги Бенковски е погребано не в Тетевенско, а именно при тях.

Стойко Банчев уточнява и мястото - двора на местната църква "Свети Всях Светих". Местните хора искат истината да излезе наяве, за да може поне един от големите национални герои да има известен гроб. Те зоват компетентните органи да обърнат внимание на тяхната легенда и да направят проучване. Надяват се да успеят и Бенковски да не бъде сполетян от съдбата на Ботев и Левски, чиито гробове са неизвестни до ден днешен. За хората от Голяма Желязна съвпаденията са достатъчно, за да се смята, че гробът на Бенковски е някъде в двора на каменната църква в центъра на селото.

За да възбудят интереса на историците, местните възнамеряват да се свържат с къщата-музей на Бенковски в Копривщица, да обединят сили с тях и да превърнат една легенда в историческа истина.