Нескромното рекламно послание "Колелото, заради което ще забравите колата" принадлежи на италианската компания FlyKly, която получи доста високи оценки на технологичното изложение CES 2015 заради "умния" си електрически велосипед. Колелото на батерии не е новост, но Smart Wheel има няколко предимства пред стандартните модели. 

Моторът и батерията на Smart Wheel.

Батерията му е значително по-издръжлива, осигурява до 60 мили (около 96 километра) пробег е едно зареждане докато повечето електрически велосипеди издържат около 50 километра. Зареждането става от обикновен контакт вкъщи за по-малко от 4 часа. Smart Wheel се продава и само като двигател и батерия, които могат да бъдат монтирани върху всяко друго колело без да се налага да си купувате ново. Теглото му е 3 килограма и според производителите нямате нужда от специални технически умения, за да го монтирате. 

Най-сериозното предимство на Smart Wheel е приложението за смартфони, създадено специално за него. Със Smart App можете да настройвате предварително маршрути, скорост, режим, който пести батерия и др. Софтуерът позволява да следите колелото си в реално време, за да може да бъде открито в случай на кражба. Smart App има и малка "вело социална мрежа" - свързвате се с приятели, които го ползват и можете да споделяте постиженията си или да организирате състезания. Производителите са добавили и възможност за подаване на сигнал до градската управа в дадено населеното място, ако откриете нередности с велоалеите в района. Засега функцията "оплакване" обаче работи само за територията на САЩ.

Със Smart App следите нивото на батерията на колелото, избрате маршрути и др.

Цената на Smart Wheel е доста висока - само двигател с батерия върви между 800 и 950 щатски долара, велосипедите са между 1300 и 1500 щастки долара. От FlyKly обаче обещават не само да избегнете досадния трафик, а и значителна сума спестени от гориво пари.

По-чистата околна среда също е предимство.