Стотици изпратиха в последния му път една от легендите на ЦСКА и българския футбол Петър Жеков, който почина в събота на 78-годишна възраст. Тленните останки на величието бяха изложени във фоайето на Музея на спорта в сектор А на националния стадион “Васил Левски”.

Първи дойде вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов, който поднесе венец от името на централата.

Пред Вълшебния стрелец се поклониха и голяма част от ветераните на червения клуб, някои от които и бивши негови съотборници. Сред тях - Аспарух Никодимов, Пламен Марков, Ангел Рангелов, Димитър Пенев, Адалберт Зафиров, Анатоли Нанков, Петър Витанов, Красимир Горанов, Тодор Колев

Последно сбогом с Жеката си взеха Александър Томов, който беше два пъти президент на ЦСКА, както и Петър Калпакчиев, шеф на клуба в началото на 90-те години.

Дойде и легендарният баскетболист и треньор Петко Маринов.

“Левски” беше представен от Кирил Ивков, както и от бившия защитник и участник на Световното първенство в Мексико през 1986 г. Петър Петров.

Фенове на ЦСКА начело с лидера им Иван Велчев също дойдоха пред националния стадион, за да кажат последно сбогом на голмайстор номер 1 в историята на ЦСКА и доскоро на Първа лига.

Сръбският треньор на тима Саша Илич и част от футболистите на мъжкия тим поднесоха венци, включително от името на Гриша Ганчев и Христо Стоичков. Както и от още няколко клуба и организации от цяла България.

С Петър Жеков бяхме големи приятели. Искам да кажа, че той и Георги Аспарухов-Гунди бяха над отборите си ЦСКА и Левски. Те бяха идоли на цяла България, а не на феновете на своите тимове. Петър Жеков беше огромна фигура и загубата му е загуба и за мен, и за цяла България”, коментира Петко Маринов пред БТА.

"Изключителен човек. Не знам откъде се случи това. Голям човек. Това е Петьо. Той винаги ми се е обаждал, рече Кирил Ивков, пазил някога Жеков. - От "Левски" няма един човек. Само аз съм от "Левски", а той е изключителен. Аз бях стопер - 88 минути го пазя, а една ако не успея и вкарва гол. Невероятен футболист."

"С думи не може да се опише това, което сме изживели заедно. Не само в спорта, но и в самия живот бяхме приятели. Само хубави неща мога да кажа за него. Където беше той, там беше весело. На Олимпиадата играхме заедно, на полуфинали и така нататък - това са ми най-скъпите спомени. Съжалявам искрено, но едва ли ще се роди скоро втори Жеков", заяви Аспарух Никодимов, някогашен съотборник на Жеков в ЦСКА и националния.

"Петър Жеков е една от личностите, от които сме се вдъхновявали. Една от най-емблематичните фигури в историята на нашия футбол. Дано да виждаме хоризонт, за който да мечтаем и да виждаме българския футбол на по-различно ниво", каза пък Пламен Марков, бивш изпълнителен директор на "червения клуб".