"Хамид Бари Хамид е бил командирован във Вашингтон, САЩ, считано от 30. 01.2023 г. за участие във форум "Как да противостоим на руската агресия в Украйна и вредното влияние на Китай в Европа" и Националната молитвена закуска.

Стойността на направените от Народното събрание на Република България разходи (самолетни билети, нощувки, дневни) възлиза на 10 442.58 лв."

Това пише в официален отговор по Закона за достъп до обществената информация от администрацията на Народното събрание до доскорошния депутат Ивайло Мирчев. Документът, с който Клуб Z разполага, е подписан от главния секретар на НС Стефана Караславова.

Сред като отправи идентично питане и до прокуратурата за самия Гешев, Мирчев попита и парламента, след като по различни източници - най-вече от снимки на чуждестранни участници, се оказа че Хамид е бил с Гешев - нещо което пресцентърът на прокуратурата пропусна.

Визитата на Хамид не бе отразена и от нито една медия, която може да се каже, че е свързана или симпатизира на ДПС у нас - а такива не е да няма... 

Посещението

За разлика от случая с Хамид, от държавното обвинение (в лицето на зам.-главния прокурор Красимира Филипова) отговориха на Мирчев, че Гешев е бил в отпуск по време на посещението в САЩ.

Отделен въпрос е как пресцентърът на Прокуратурата на Република България, който през това време естествено получава държавна заплата, отразяваше всяка негова стъпка в бравурен дух - срещи, снимки, а с някои конгресмени бяха обилно отразени и по две срещи.

В непрекъснатите прессъобщения на прокуратурата никъде не се споменаваше, че главният прокурор е с депутата от ДПС. Напротив - участието на Хамид стана известно от снимки на полски политик в Туитър.

А "нашата" снимка от въпросния форум по сигурността - разпространена от пресцентъра на ПРБ, завършваше точно до Гешев - Хамид беше "изпаднал" от кадъра.

Друго забележително беше, че още от подготовкта на посещението държавният пресцентър и медиите, които често споделят едни и същи тези с прокуратурата, твърдяха, че Гешев е канен "за участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън"

Това бе опровергано първо от американското посолство у нас пред "Сега".

После "Сводобна Европа" - медия, финансирана официално от Държавиня департамент на САЩ, направи уточнението, че българите, заедно с политици от Косово, Албания и мн. др. са участвали в паралелно събитие, което дава т. нар. фондация, популярна и като "Семейството". Тя обединява конгресмени, участвали през годините в Националната молитвена закуска.

"Свободна Европа", посочи, че сред активистите на "Семейството" са именно конгресмените републиканци Робърт Адерхолт и Пийт Сешънс, чиято покана бе разпространена от Bird и която е безименна - тя не е до определен човек у нас.

Това паралелно събитие се казва "Събиране за Националната молитвена закуска" и тече в хотел "Вашингтон Хилтън" на "Кънектикът авеню". На него 71-ата Национална молитвена закуска е гледана на монитори

Според информация на Клуб Z в САЩ е имало и трети български участник по същото време - депутата Атанас Зафиров от БСП. Това обаче нямало "нищо общо с организацията на колегата му от ДПС или прокуратурата - той бил там по съвсем друга линия", отговориха на запитване на Клуб Z от пресцентъра на БСП.