След като повече от половин година министър-председателят Пламен Орешарски бе преследван с въпроса Кой?, сега по-важно се оказва питането Къде?

Къде е премиерът ни? От седмица светът се тресе заради събитията в Украйна, дипломати търсят решение на конфликта, икономисти изчисляват загубите, енергетици пресмятат вероятността от нова газова криза в Източна Европа.

Къде е Орешарски? Съветът по сигурността към Министерския съвет се събра и реши да създаде Национален щаб, който да следи развитието на ситуацията около Украйна и да планира мерки за противодействие на евентуални негативни последици за България.

Къде обаче е Орешарски? Изявленията бяха направени от вицепремиера Цветлин Йовчев, който на хартия отговоря за тази структура, но все пак не е преиер. Да е жив и здрав човекът, може някой ден да стане, но днес не е.

Премиерът е Пламен Орешарски, който обаче липсва по темата. Националният щаб ще следи за всички възможни рискове – спиране на доставките на газ и петрол за България, изтичане на радиация от някой от 4-те АЕЦ-а в Украйна, евентуална хуманитарна криза и бежанска вълна... Възможните последици са толкова много, че далеч надхвърлят правомощията на вицепремиер, пък бил той и силов.

Къде в този момент е Орешарски? Според сайта на Министерския съвет за последно е бил забелязан на Шипка, където завършил словото си с изречението „Този силен дух, който и днес усещаме на Шипка, ме кара без колебание да повторя, че „Българин да се наричам - първа радост е за мене”. След това го освиркали. На интереса от страна на репортерите за някаква позиция за Украйна отговорил със заключението, че обстановката там е "много нагнетена".

Два дни по-рано бил видян в Рим на конгреса на Партията на европейските социалисти. И там Орешарски се е разминал с темата за Украйна и се е ограничил да пожелае успех на кандидата на левите за председател на Европейската комисия Мартин Шулц.

И преди да отиде в Рим премиерът не е изказвал позиция по ситуацията в Украйна, както направиха президентът Росен Плевнелиев и министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Е, в Конституцията пише, че вътрешната и външната политика на страната се осъществяват от Министерския съвет, но кой ти чете конституции. По-важно е да си открием премиера.