Който си го може, си го може! Ей така, с явяването си на едно нищо и никакво събитие - срещата на женската организация на ГЕРБ, Бойко Борисов произведе новина.

Защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент? - попита Борисов и отприщи стотици словослагателни сглобки в социалните мрежи и медиите.

Получи се нещо като като едновремешните изпити по литература, класифицирани като "отговор на литературен въпрос". Навремето, не знам със сигурност дали още е така, абитурентите трябваше да развивят тема, отговаряйки на въпрос "Как описва Иван Вазов в разказите си следосвобожденската действителност?". 

И е много вероятно голяма част от писанията им да имат повече общо с действителността от разсъжденията върху днешното изказване на премиера.

Така или иначе основното, което прави впечатление от бойкоборисовото изказване не е новото ъпгрейднато ниво на междуполовото равенство в ГЕРБ, допускащо дама да е №1 в държавата, а думичките "напънем" и "сложим".

От много напъване, знаем, че резултатът не винаги е търсеният изначално. Понякога последствията не са за гордост...

Колкото до "слагането на президент", то опираме до базови конституционни норми, които явно ги има само на книга. Ясно, че 

лексиката на премиера е доста фриволна, но все пак в казаното изречение има поне две важни послания.

Първото е - не аз, а друг ще е премиер, а второто - следващият президент няма да е Росен Плевнелиев.

Първото послание е важно най-вече за коалиционните отношения в управляващото мнозинство. И звучи като:

Каквото и да ви разправят аз няма да се отказвам от премиерството и няма да ставам президент!

Второто си е звучен шамар. Плевнелиев по  не прилича на жена и не отговаря на зададената днес квалификационна рамка. Всъщност държавният глава отнася не един, а два плесника. Другият е думичката "сложим". Бойко Борисов едва ли би си помислил, че би могъл да "сложи" президент, ако вече не го е правил. Така че Плевнелиев трябва да се почувства като поставен, внедрен или назначен, който не е оправдал оказаната му висока чест. Да не говорим, че Борисов  преди години просто си каза, че и магаре да беше сложил, пак щяха да го изберат, но... това вече е минало. Сега говори новият Борисов.

Оттук нататък е интересно да гледаме следващите серии. Любопитно е в кой епизод Плевнелиев ще разлюби Бойко,и кога и  дали Борисов ще посегне "към женски дрехи"... . До изборите има време, а постоянството едва ли може да се изброи сред характерните черти на  премиера.