В началото на войната бившият украински президент Виктор Янукович трябвало да провъзгласи проруския политик Виктор Медведчук за лидер на Украйна. Това съобщили източници от Москва пред "Файненшъл таймс" (ФТ), цитиран от украинската медия НВ.

Медведчук, който е кум на руския диктатор Владимир Путин, настоявал преди пълномащабна война, че украинците ще посрещнат руските войски с отворени обятия. Кремъл разчитал на тази информация, въпреки че руските официални лица изразявали скептицизъм спрямо изявленията на приближения до държавния глава политик.

Путин бил обсебен от идеята за завладяването на Украйна, не на последно място защото украинският президент Володимир Зеленски активно се опитвал да ограничи влиянието на Медведчук, за разлика от предшестващия го Петро Порошенко, който използвал довереното лице на Москва като посредник в преговорите с Кремъл, пише вестникът.

"Когато Путин започнал да крои планове за инвазията, Медведчук настоявал, че украинците ще посрещнат руските войски с отворени обятия. Една част от плана включвала Виктор Янукович, бившият президент на Украйна, който живее в изгнание, след като избяга от "Майдан"-а през 2014 г. Той трябваше да направи видеообръщение, в което да легитимира Медведчук и да го благослови да ръководи Украйна с подкрепата на Русия", твърди ФТ, позовавайки се на източниците си.

Подобна визия влиза в рязък контраст с политическите реалности в Украйна, където проруската партия на Медведчук бе напълно изолирана (с 43 места от общо 450 след последните парламентарни избори през 2019 г.). 

"Ако Медведчук каже, че вали, трябва да погледнете през прозореца – там ще е слънчево", посочил бивш високопоставен руски служител пред изданието, пожелал да запази анонимност. "Имате проучвания на общественото мнение, имате специални служби – как можете да правите сериозни заключения въз основа на това, което казва Медведчук?"

Федералната служба за сигурност (ФСБ) обаче подкрепила прогнозата на лидера на забранената вече партия "Опозиционна платформа - За живот": службата се съгласила, че ранната победа над Украйна е в кърпа вързана. Големи суми били разплатени на потенциални сътрудници в Украйна с надеждата, че това ще гарантира успеха.

"Някои от служителите на Медведчук работили като наблюдатели по време на настъплението на руските войски, рисували маркировки върху сгради и пътища, за да насочат нашествениците към ключови места. Други координирали атаката срещу правителствения квартал. В Южна Украйна те помогнали на Русия да превземе голяма част от територията, включително Херсон, с малка или никаква съпротива. Повечето членове на мрежата на Медведчук обаче просто прибрали парите и се покрили, отказвайки да подкрепят инвазията, или дори директно предупредили украинските власти за инструкциите, които са получили", пише вестникът, цитирайки високопоставен украински служител и бивши американски и руски длъжностни лица.

Медведчук избягал от домашен арест малко след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна – това станало известно на 27 февруари 2022 г.

Задържали го на 12 април, докато се опитвал да напусне страната, облечен във военна униформа. Тогавашният шеф на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) Иван Баканов изтъкна, че ФСБ е помагала на политика. На 16 април Личаковският районен съд на Лвов постави Медведчук в арест без възможност за освобождаване под гаранция.

На 22 септември стана известно, че Украйна е предала депутата Медведчук на страната агресор в замяна на 210 пленени военнослужещи, което предизвика огромна вълна на недоволство сред руските военни блогъри.

По-рано "Вашингтон пост" съобщи, че преди пълномащабно нахлуване в Украйна, ФСБ подготвяла две марионетни "правителства" с надеждата да превземат Киев.

Началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов заяви, че Русия възнамерявала да върне Виктор Янукович в Украйна като своя марионетка, но той "не бил много доволен от тази идея".