ЕС забрани износа за Русия на електронни компоненти, които биха могли да бъдат използвани за системите за въоръжаване като дронове, ракети, хеликоптери. Забраната включва и някои редкоземни материали, електронни интегрални схеми и термокамери.

Това съдържа одобреният окончателно днес десети пакет от санкции. Той бе приет навръх първата годишнина от началото на руската агресия в Украйна.

Контрол и ограничения върху вноса и износа

Решението налага нови забрани за износ на ключови технологии и индустриални продукти като електроника, специални автомобили, машинни части, резервни части за камиони и самолетни двигатели, както и продукти за строителния сектор като антени и кранове, които биха могли да бъдат пренасочени към руската армия.

В списъка  са и стоки с двойно предназначение. Добавени са 96 образувания, подкрепящи пряко руския военен и индустриален комплекс. Така върху тях се налагат по-строги ограничения.

За първи път са включени 7 образувания от Иран, произвеждащи безпилотни летателни апарати (БПЛА, или дронове), използвани от Кремъл срещу гражданската инфраструктура на Украйна.

Съветът забранява и транзита през Русия на подлежащи на износ стоки с двойно предназначение и технологии. Целта е да бъде предотвратено заобикалянето на санкциите.

Въвеждат се допълнителни ограничения върху вноса на стоки, от който Русия извлича значителни печалби. Сред тях са асфалтът и синтетичният каучук.

Медии

С цел борба срещу систематичната руска дезинформационна кампания, насочена към дестабилизирането на съседните държави, Съветът започна процес за отнемане на лицензите за излъчване на RT Arabic и Sputnik Arabic, предаващи на арабски език.

Тези медии са под постоянния контрол на държавното ръководство в Москва и се използват предимно за оправдаване на агресията в Украйна.

Ключова инфраструктура

Ограничава се възможността руски граждани да заемат какъвто и да било пост в управителните органи на ключови инфраструктури и образувания в ЕС. Влиянието на Москва в тях може да застраши доброто им функциониране и да застраши осигуряването на ключови услуги за европейските граждани.

Енергетика

Забранява се на руски граждани да бъде предоставян капацитет за съхраняване на газ. Целта е да бъде гарантирана сигурността на газовите доставки в Европа и да не се позволи на Кремъл да превърне тези доставки в оръжие. Изключение се допуска само за част от съоръженията с втечнен природен газ.

Задължително докладване на активи

Въвеждат се по-строги задължения за докладване на сметки и икономически ресурси, принадлежащи на включени в санкционния списък лица, които са били замразени или са били обект на прехвърляне малко преди включването в списъка.

Страните членки и Европейската комисия ще трябва да докладват и за замразени резерви и сметки на руската Централна банка.

Авиационните оператори се задължават да докладват за полети извън разписанието на компетентните власти в своите страни, които ще информират и останалите държави членки.

Лица и образувания

В санкционния списък на ЕС са добавени 121 лица и образувания, съобщи в туитър върховният представител за външната политика Жоеп Борел.. Сред тях са хора, отговорни за депортирането и насилственото осиновяване на най-малко 6000 украински деца

Още три руски банки са добавени в списъка на образуванията, чиито активи ще бъдат замразени. На тях се забранява и да получават финансови и икономически средства.

Как се стигна дотук

Десетият пакет от санкции бе приет по повод първата годишнина от началото на руската агресия в Украйна. Датата всъщност бе вчера 24 февруари. Това обаче не се случи поради забележки в последния момент, наложени от Полша заради твърде слабите според нея ограничения за внос на синтетичен каучук от Русия.

Точно на обратното мнение е била Италия, а пъ-късно към нея се е присъединила и Германия, твърдят дипломатически източници, цитирани от „Политико“. В крайна сметка Варшава е отстъпила.

Предстои регламентът да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС.