Президентът Румен Радев и емирът на Катар шейх Тамин бин Хамад Ал-Тани са провели в неделя телефонен разговор, в който са обсъдили "задълбочаването на двустранното сътрудничество в икономиката и енергетиката".

Това съобщиха от президентската пресслужба днес. 

Информацията е доста постна и не разкрива никакви конкретни резултати от "телефонния рейд" на Радев. 

"Във фокуса на разгледаните теми бяха перспективите за задълбочаване на партньорството в търговско-икономическата сфера, в енергетиката и сигурността. Президентът Румен Радев поздрави шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани за успешно проведеното Световно първенство по футбол в Катар през 2022 година", пишат от президентството. 

Все пак - отвъд поздравленията за Световното първенство - Радев най-вероятно е обсъждал възможностите за доставка на газ и петрол от арабската страна. Катар е един от най-големите производители на втечнен природен газ в света, наскоро започна разработката и на ново находище. 

Само преди месеци стана ясно, че Доха ще доставя огромни количества до Германия от 2026 година, сключи и най-големия договор за доставка в историята с Китай. В този смисъл е малко трудно да си представим, че Катар би имал интерес да доставя свръхмалките количества, които потребява България. Припомняме, че около 30% от потреблението ни е запълнено от азерските доставки, което означава, че са ни нужни едва около 2 млрд. кубически метра газ на година до пълното ни потребление от 3 млрд. куб. метра.