Шефът на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев каза, че е един от тримата най-преследвани хора в държавата от "модела КОЙ". Другите двама били Бойко Борисов и Росен Плевнелиев.

Мавродиев беше в студиото на Нова тв, където отговори на множеството обвинения, че комисията е "ударила" издателската къща "Икономедиа" с глоба от 160 000 лв. с цел да им запуши устата.

"Става въпрос за съвестно вършене на нашата работа и за множество актове, които през годините са съставяни на г-н Прокопиев - каза Мавродиев тази сутрин. - Вероятно това е причината и за тази манипулация, наречена Брендо, и другите гнусни лъжи, които се разпространяват по мой адрес."

Мавродиев бе посочен от вестниците на "Икономедиа", че е регистрирал фирма на Брендо, който бе осъден на първа инстанция за пране на пари от наркотрафик. Пред Нова тв шефът на КФН поясни, че регистрацията на въпросната компания е извършена от вашингтонския офис на най-голямата компания за корпоративни услуги "Окра", която той представлявал в България. Той не е викан в следствието, а това, че е бил призован като свидетел, после самият прокурор се отказал и съдът приел, че няма никакво отношение към предмета на делото. Мавродиев, който съди Прокопиев за клевета, си е извадил и документ от ДАНС, че никога не е бил разследван за разследване на пране на пари, не фигурира в никакви масиви на ДАНС, никога не е имало съпричастност към подобни дейности.

На въпрос на водещата защо му е на Иво Прокопиев непрекъснато да го клевети безпочвено, след като са "стояли на една маса" и се познават добре, финансов надзорник № 1 отвърна: 

"Да, познаваме се от години и аз тук затова искам да опровергая тази теза, че има нещо лично - няма нищо лично. Става въпрос за съвестно вършене на нашата работа и за множество актове, които през годините са съставяни за нарушения на г-н Прокопиев, откакто аз съм на поста."

Той посочи, че това вероятно е причината за тези грандиозни и грозни лъжи, които се разпространяват по негов адрес.

Мавродиев бе запитан вярно ли е, че в Комисията "настава някаква истерия", споменат ли се компаниите "Водстрой 98" и "Промишлено строителство холдинг" - фирми, за които цари единодушно мнение, че са контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски. И след това се налагат глоби на медии, които твърдят това нещо. Бе му напомнено и че и Цветан Василев е казал, че те са свързани с Пеевски, а Радан Кънве дори заяви, че Комисията е използвана като бухалка и попита кой я държи. 

Мавродиев няколко пъти повтори, че става въпрос единствено за съвестно вършене на работа от страна на КФН и за спазване на закона и дори на европейската конвенция и евродиректива срещу пазарните манипулации. Запитан откъде знае, че двете споменати фирми не се на Пеевски, той каза, че не е предмет на разследване на комисията чии са въпросните две компании, а те се занимават само пазарните манипулации.

Първият акт на "Икономедиа" е заради публикации спрямо "Софарма", която - доколкото на Мавродиев му било известно - също няма общо с Делян Пеевски

В изданията на "Икономедиа" имало публикация, че "Софарма" раздава 30 млн. лв. дивидент.

"Което е лъжа. А те раздават много по-малък дивидент - около 9 милиона. Което представлява манипулация на пазара. Което представлява подвеждане на инвеститорите и което влияе на надеждната информация, която се дава на тях и може да подаде доста опасни..."

Втората санкционирана публикация касаела Първа инвестиционна банка, в която  - доколкото на Мавродиев му е известно - г-н Пеевски също не е акционер.

Те са се занимавали с този казус (макар да нямат правомощия да надзирават банки), защото ПИБ е котирана на фондовата борса. Когато акциите й се търгуват там, това вече е в техните правомощия, поясни шефът на КФН.

"Първата публикация казва, че са изтеглени значителни суми от конкретни компании - това са компаниите, които изброихте (има предвид "Водстрой 98" и "Промишлено строителство холдинг", б.р.), на конкретни дати... Няма значение на кого са тези компании - това не ни касае нас. Ние защитавмаме емитента, който е ПИБ." 

Той дори забрави името на "другата компания", а повтори само това на "Водстрой", но подчерта, че комисията се интересува от удара срещу ПИБ. 

"Първата лъжа - изтеглени са големи пари от едната от двете споменати компании. Тази компания дори няма сметка в банката. Т.е. - няма как да са изтеглени от компания, която няма сметка.

Втората компания се говори, че е изтеглила пари отново също... В същото време тази компания внася пари, а не изтегля. Всичко това е доказано с документи. Т.е. - две огромни лъжи, представляващи пазарна манипулация, удар срещу ПИБ... Вследствие на което вие знаете, че над милиард лева бяха изтеглени за няколко дни.

Тези публикации накърняват интереса на инвеститорите. Заради това правителството инвестира над милиард и нещо лева с разрешение на ЕК, за да спасява тази банка", продължи Мавродиев.

Запитан обаче защо не са постъпили по същия начин, когато е имало публикации с думата "точи" и за КТБ, той отговори, че комисията работи по сигнали. А и цялата тема с КТБ тръгнала от акция на прокуратурата.

"Нали не смятате, че някой може да оспори прокуратурата... Вкслючително ние нямаме сигнали за КТБ при нас", каза той.

Двоен стандарт няма, няма и цензура, повтори Стоян Мавродиев. Той даде пример с "Булгартабак", която също се приписвала на г-н Пеевски и която комисията е санкционирала многократно, също със сериозни глоби. И в момента комисията обжалвала техни решения.

Относно размера на глобите срещу фирмите на Иво Прокопиев той каза, че по закон те са между 50 хил. и 100 хил. лв. и те спазват закона. Мавродиев обаче отрече написаното от медиите на "Икономедиа", че е рекордьор по глоби, защото общо, откакто той е шеф на комисията, са наложени санкции за 14 мн. лв., а на Прокопиев общо са под 400 000 лв.

"Т.е. - под един процент. Само миналата година има няколко глобени застрахователни компании с глоби между 500 000 и 700 000 лв. едната. Т.е. - г-н Прокопиев на фона на другитне глоби, е глобяван с доста минимални суми." 

Още преди това Мавродиев разказа, че няма как да е бухалката на КОЙ, защото е избран през 2010 г. с гласовете на ГЕРБ, СДС и ДСБ в лицето на Иван Костов. Било добре и Радан Кънев да знае това. Тогава ДПС и БСП гласували против.

"Аз съм един от тримата най-проверявани и преследвани от модела КОЙ", каза Мавродиев. Другите двама са Бойко Борисов и Росен Плевнелиев. По времето на правителството на Орешарски му е правена пълна данъчна ревизия в продължение на 8 месеца. Тя обхващала последните 10 години и била само по доноси. 

"Прокурорски проверки, сигнали в ДАНС, целият инстурментариум бе използван срещу мен и Комисията, за да бъде овладяна и да бъде сменено нейното ръководство", каза Мавродиев.

Имало и цял документален филм, посветен на Росен Плевнелиев и него и излъчен по ТВ7 през 2013 г., "пълен с клевети и глупости". 

Веднъж пък бил атакуван след общо интервю с Бойко Борисов при Кеворк Кеворкян. Той напомни, че и Борисов бил атакуван също.

"... Но сега не е, вие също", вметна Ани Цолова.

През останалото време Мавродиев опроверга, че е заплашвал хора заради използването на снимките му във фейсбук, че живее по-нашироко от доходите си, че има кредитна карта с лимит 60 000 евро и т.н.