За пореден път Централната избирателна комисия връчи цялостната организация на машинния вот на частна фирма. Става въпрос за "Сиела норма" и партньорската й "Смартматик", като досега "Сиела" неизменно отговаряше за устройствата от името на държавата. За 2 април ще прави това срещу 8,5 милиона лева без ДДС, става ясно от публикуваното решение на ЦИК за пряко договаряне.

Комисията връчва на фирмата три дейности: подготовка, модифициране и параметризиране на софтуера за машините, в това число подготовка на демоверсия; инсталиране и окомплектуване в склада и транспорт на устройствата в страната, логистично осигуряване и техническо обслужване в предизборния и изборния ден, включително осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми.

Както е известно, "Сиела" неизменно доставя машините, производство на "Смартмарик" - още откакто те бяха само експеримент. Преди всеки нов избор ЦИК дава заявка, че ще търси "диверсификация" на процесите, като раздели дейностите, участва и държавата и пусне отделни обществени поръчки, но накрая винаги взима решение за пристъпване към пряко договаряне с частната фирма, като й връчва дори логистиката и поддръжката в деня на изборите. Комисията се позовава на спешност, за да не минава по бавния канален ред на обявяването на тръжни процедури (които в България често се и обжалват). 

И в сегашното решение ЦИК се мотивира с "изключителни обстоятелства", като обаче четем и как от комисията са се обърнали към служебния премиер Гълъб Донев и вицепремиера и МВР министър Иван Демерджиев с молба за помощ, в т.ч. за "дейностите по подготовка, инсталиране и окомплектоване на СУЕМГ (машините) в склада и дейностите по транспорт и логистика извън склада".

Демерджиев пратил писмо на комисията - на 23 февруари, с което "уведомява ЦИК, че Министерският съвет може да осигури изпълнението само на част от поддейностите". Ето какво наложило комисията пак да потърси частната помощ - държавата не може сама.

"Неизпълнението на част от поддейностите и кратките срокове за изпълнение поставят в риск нормалното произвеждане на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. в частта с машинно гласуване", пише в мотивите си тя.

Че държавата става зависима за произвеждането на изборите си, предупредиха експерти още през 2020 г. Тогава от фондация "Конрад Аденауер" излязоха с доклад към българските власти, базиран на добрите европейски практики и на препоръките на Съвета на Европа, в който се настояваше за "спешни мерки за предотвратяването на зависимостта на ЦИК от доставчика на машините и нуждата от изграждане на капацитет в институцията". Опасността е ЦИК да стане твърде зависима от доставчика на машините и останалите външни участници и може да загуби "собствеността" върху целия процес по организирането на изборите, посочиха от организацията.

Това обаче не се случи и на практика нямаше как да се случи към онзи момент. След което станахме свидетели на множество трусове, ако не и направо скандали, между ЦИК и "Сиела". Комисията обвиняваше доставчика, че извива ръце за повече пари за логистиката, софтуера и поддръжката на машините. Машини биваха разпращани из страната с куриерски служби и биваха "арестувани" в местни РПУ-та. После пък мистериозни устройства се появяваха тук-там из страната, от което ГЕРБ направи кампания, че вотът ще е манипулиран.

Компанията и комисията стигнаха дори до прокуратура и съд и пр., и пр. неприятни "случки", съпровождащи процеса на съвместната им работа.