"Поделението на Европейската прокуратура в София извършва днес десетки обиски и предприема следствени мерки по разследване за възможна измама, свързана с европейската Схема за търговия с емисии (СТЕ), довела до загуба на милиони евро от бюджета на ЕС и национални бюджети."

Това съобщиха от базираната в Люксембург институция, ръководена от Лаура Кьовеши.

"Разследва се частна компания, удостоверяваща парникови емисии в ТЕЦ в България. Предполага се, че тя е предоставила фалшиви данни в докладите си до българските власти."

(Както е известно, у нас опитите на последното редовно правителство да затвори например "Брикел" - едната от проверяваните днес компании, бяха буквално пометени от съда, а правитеството падна, б.р.)

От Люксембург обясняват още, че според разследването от 2017 г. досега компанията съзнателно предоставяла фалшиви данни и документация за годишните доклади за парниковите емисии, произвеждани от ТЕЦ в България. Целта била да бъдат декларирани по-малко емисии в рамките на СТЕ.

Въз основа на доказателствата се смята, че занижените данни, предоставени на властите, довели до милиони евро загуба за ЕС и националните бюджети в неплатени сметки за консумирани в действителност парникови емисии. Отделно измамите имали ефект върху качеството на въздуха в България.

Над 150 полицейски служители участват в обиските, извършени в 11 български града в сътрудничество с ГДБОП и ДАНС.

Вече са извършени над 40 обиска и са разпитани над 70 свидетели. Разследващите полицаи са конфискували мобилни телефони, лаптопи и обемиста документация, свързани с разследването, заявяват още от Европрокуратурата.

По-рано медии съобщиха, че специализирана полицейска операция на ГДБОП и ДАНС се провежда на територията на София, София-област, Перник, Велико Търново, Габрово, Русе и областите Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Бургас, съобщи Нова тв.

Акцията е под надзора на Европейската прокуратура. Извършват се действия по разследване на множество адреси, както и на ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Марица 3”, както и топлофикациите в градовете Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас.

Всички тези ТЕЦ от години се свързват с енергийната империя на Христо Ковачки, макар той да не стои лично зад нито един от тях като пряк собственик. 

Разследването се води от дълго време. Не е само на базата на сигнали. Европейската прокуратура ще съобщи резултатите скоро,  съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев пред Нова тв. 

"Схемата за търговия с емисии е една от ключовите политики на ЕС за смекчаване на ефекта от климатичните промени, изтъкват от Европейската прокуратура. Това е и първият в света пазар за въглерод. Целта на СТЕ е да гарантира ефективен механизъм за намаляването на емисиите на парникови газове. Според тази схема компаниите трябва да получат квоти за емисии, покриващи тези на въглерод", казват от Люксембург.

По думите на юрисконсулта на ТЕЦ “Марица 3” централата ще продължи дейността си в нормален производствен режим. Той бе категоричен, че проблем с предприятието - няма.

“Твърде разнородни неща са като документация. Оказваме им пълно съдействие.

Това, което беше казано е, че централата ще продължава да работи, тъй като очаквахме, че ще искат да спрем работа. Казаха, че ще продължим да работим в нормален производствен режим.

Към момента няма никакви проблеми, нито екологични, нито технически, нито нещо друго, което да ни притеснява. Също така не ни притеснява нищо относно самата проверка. Обяснихме на проверяващите, че ще им окажем пълно съдействие”, каза Юлиян Семерджиев.