Франсоа Оланд, най-непопулярният френски президент откакто има сондажи, отбелязва исторически скок на рейтинга си с 21 процентни пункта до 40 на сто одобрение благодарение на адекватното си поведение по време на терористичните нападения от 7 и 9 януари, съобщават днес медиите в страната му.

Никога досега институтът за проучване на общественото мнение Ифоп не е отбелязвал такова рязко възвръщане на популярност, отбелязва агенция Франс прес.

Министър-председателят Манюел Валс също вдига рейтинга си със 17 пункта до 61 на сто, резултат близък до този, с който зае поста си през април 2014 година.

Анкетата е проведена на 16 и 17 януари, след джихадистките атаки, които взеха 17 невинни жертви в Париж и след манифестациите срещу тероризма във Франция, на които се събраха 3,7 милиона души.

Подобен рекорд - от 19 процентни пункта увеличение на рейтинга - досега е отбелязвал само президентът Франсоа Митеран по време на първата война в Залива между януари и март 1991 година, припомня Ифоп.

Докато одобрението за Оланд се е увеличило с 21 процентни пункта, от 19 на 40 на сто, неодобрението е намаляло също с толкова - от 80 на 59 на сто отбелязва институтът. Неодобрението за Валс е спаднало с 16 процентни пункта на 39 на сто.

Сондажът поръчан от седмичника "Пари-Мач" и медийната група "Сюд радио" е направен по телефона между 1 003 души и е представителен за френското население над 18-годишна възраст.

Социалистът Оланд и неговите правителства дължаха ниската си популярност на трудната икономическа ситуация в страната и болезнените реформи, които тя ги принуждава да провеждат.

Отрицателно върху рейтинга на държавния глава се отрази и сложният му личен живот, последователните раздели с две партньорки и разкритията за интимна връзка с актриса, която папарци издебнаха държавния глава да посещава в апартамента й нощем инкогнито на мотопед.