Гражданите най-вероятно няма да усетят реална разлика, когато България замени лева с еврото. Това стана ясно от изказване на финансиста Емил Хърсев пред Нова тв. По думите му в началото цените ще скочат малко, но след това ще се нормализират.

Според Хърсев обаче "системата на валутния борд, която имаме, е опасна за банките в страната".

"Нямаме кредитор от последна инстанция. Ако имахме централна банка, която можеше да рефинансира, както Европейската централна банка, КТБ щеше още да работи. Банките у нас са оставени на самите себе си и всеки се оправя, както може, а това е опасно", каза Хърсев.

                            Кольо Парамов

"Задължително в края на 2017 г., началото на 2018-а трябва да приемем еврото. Това е абсолютна необходимост за нас, защото има много икономически ефекти, които трябва да осигурим, а не да се гърчим и да отлагаме този въпрос", коментира и икономистът Кольо Парамов. 

Според него "ефектът, който ще постигнем чрез въвеждането на еврото, е многостранен".

"В момента не разполагаме с онази парична маса, която ни е необходима, за да стандартизираме един по-добър начин на живот в България. Ние сме се блокирали в рамките на валутния борд и спазваме стриктно условията и изискванията му. Ако бяхме влезли в еврозоната, щяхме да имаме коренно различна парична маса и по друг начин щеше да става кредитирането, защото лихвите щяха да бъдат минимум два пъти по-ниски. Именно това се цели с приемането на еврото", смята икономистът.