След частичната победа на протеста срещу Слави Бинев в края на 2014-а, сега културата отново излиза завладяна от недоволство пред парламента.

В сряда от 12 ч музиканти ще настояват държавата да въведе задължителна квота за български песни в родните медии. За да бъдат по-убедителни, на митинга ще се появят някои от популярните ни певци – Орлин Горанов, Любо Киров, Орлин Павлов, Б.Т.Р., Д2, Стефан Вълдобрев, „Мастило“, и ще изпълнят по една песен, съобщава Площад Славейков.

Митингът е организиран от „Музикаутор“, подкрепени от Българска музикална асоциация. Първоначалната им идея била да излязат пред Министерството на културата, но решили да се съберат пред Народното събрание, защото жълтите павета са се превърнали в символ на място, на което българите искат промяна, обяснява перкусионистът Калин Вельов, председател на Асоциацията. Според него това не е точно протест, а позитивно музикално събитие.

В сутрешния блок на бТВ в понеделник сутринта той каза, че заедно с музикантите пред парламента ще излязат творци и от други изкуства – художници, артисти…, за да заявят, че на културата й е нужна позитивна промяна.

„Ние искаме промяна в начина, по който се прави законодателството за култура в България и в начина, по който се взимат решения, казва Вельов. – Защото сега се оказва, че в комисиите, които правят законите, няма нито един музикант. С това музикално събитие ние апелираме да започнем диалог с властта.“