Рекордните 90,2 милиона за първите си три дни изкара "Американски снайпер", базиран на мемоарите на "тюлена" Крис Кайл, обявен за най-смъртоносния снайперист в историята на САЩ.

Тази сума е рекорд в няколко отношения - надминава най-печелившия досега януарски филм - "Ченге за един ден", а с печалбите от първия ден - над 30 млн. долара - задминава и боксофисовия рекордьор "Аватар". 90,2 милиона е рекорд и за филм, номиниран за Оскар, и го поставя на второ място като дебют за филм, получил R-рейтинг (ограничен) - непозволен за лица под 17 години без придружител, което допреди години се смяташе за смъртна присъда за всяка голяма лента.

33-тата режисура на Клинт Истууд му носи и личен рекорд - досега най-високото за традиционната тридневка, което намръщеният каубой е постигал, е през 2008 с "Гран Торино" - 29,5 млн. долара. Истууд, който се оказа един от малкото страхотни актьори, превърнали се и в страхотни режисьори, може да се гордее и с положителните оценки на критиците.

Но не само добрата работа на Истууд и играещите главните роли Брадли Купър и Сиена Милър направиха филма рекордьор. Филмовите специалисти предвиждаха най-много 50 млн. долара дебют - но събитията в Париж и другите нападения на "Ислямска държава" създадоха допълнителен интерес към един военен филм, описващ американските войници в добра светлина по толкова впечатляващ начин.

 

На второ място за първия си ден е "Кум под наем" с Джош Гад и Кевин Харт, който изкара 21 милиона, а след него - анимационният "Падингтън" с 19,3 милиона долара.

Четвърта и пета позиция в боксофиса в САЩ заемат лентите "Твърде лично 3" - 14,1 млн. и "Селма" - 8,3 млн. Последната лента, разказваща за борбата за универсално гласуване на Мартин Лутер Кинг, също е номинирана за "Оскар".