Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков вижда общ почерк в убийствата, станали през последните дни, дотолкова, доколкото те са добре планирани и извършени. В интервю за "Стандарт" МВР шефът призова да не се бърза с изводите и определи случаите като "предизвикателство" както за поркуратурата, така и за ръководството на МВР.

На въпрос каква е причината за изострената криминогенна обстановка, Вучков насочва отговора и отвъд границите на ръководеното от него ведомство:

"Вярно е, че МВР носи основна отговорност за вътрешната сигурност и всички очакват вътрешно министерство да даде окончателни отговори на въпросите какво се крие зад тези престъпни прояви. Но въпросите не може да се насочват само към МВР. Ако става дума за имотни и парични отношения от миналото, които са останали неразрешени, включително и от съдебната система, отговори трябва да дава не само МВР. И да попитам: дали изброените престъпления са прояви на конвенционална престъпност, наричана понякога "битова", или има елемент на организираност? Отговорът е ясен за всеки.

Но да напомня, че борбата с организираната престъпност от близо две години е основна функция на друга институция извън МВР - ДАНС. Така че и други институции трябва да говорят, не само МВР", намеква министърът, който е от идеолозите ГДБОП отново да бъде извадена от ДАНС.

Вучков обаче не допуска да има политически подтекст в няколкото поредни разстрела.

Попитан има ли пряка терористична заплаха за България, той подертава, че реални сигнали не са постъпвали нито в МВР, нито в ДАНС и разузнаването. Вучков хвали "Гранична полиция" за задържането на хаитянина с френски паспорт Фриц Жоли Жоашен, за когото има европейска заповед за арест за тероризъм.

Прави се 100-процентова проверка на вход и изход на турската граница. След терористичните актове във Франция рискове има за всички държави и България не прави изключение. Важно е институциите да си вършат отговорно работата, така както предписват законите. Мисля, че го правят, казва министърът.

МВР шефът признава, че от министерството му до дни ще предоставят проект на задание как ще изглежда удълженото с още 130 км преградно съоръжение по границата с Турция. Той признава, че има тежки отчуждителни и съгласувателни процедури, но след това строителството неминуемо започва.

По отношение на мистериозното изчезване и завръщане на ексшефа на ДАНС Петко Сертов, министър Вучков казва само:

"Мисля, че ще бъде добре семейството да каже няколко думи по този въпрос."