Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на Националната агенция за приходите (НАП), съобщи ведомството.

Данъчните обещават по-малко бумащина през тази кампания, защото новите формуляри са в значително намален обем. В декларацията за граждани за доходи от трудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е налична в НАП.

Друго съществено изменение в документа е, че удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др.

Наемодателите вече няма да посочват детайлни данни за отдавания от тях под наем имот, като например адрес, вид и т.н. 

Най-съществената промяна в режима на деклариране на доходите от физически лица през 2015 г. е възможността формулярите да се подават по електронен път без електронен подпис, като за целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офисите на НАП по постоянен адрес. 

Освен това са променени правилата за ползване на 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, от която могат да се възползват лицата, които подадат документите си до 31 март 2015 г. по електронен път (включително с ПИК). Това важи при условие че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 30 април 2015 г.

Към момента данъчните са издали ПИК на 250 000 граждани, а от началото на годината по електронен път са изпратени 1500 декларации за облагане на доходите на физическите лица, съобщиха от НАП.

Освен по електронен път данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в определени пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като до същата дата трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне. 

Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кодът за вид плащане - 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет".