Спермата от сьомга може да помогне за рециклирането на ценни метали от батери на смартфони и други джаджи, твърдят японски учени. Странната терория се основава на възможността на металите от групата на лантанидите да се свързват с фосфатни групи, каквито се съдържат и в ДНК. Изследователите от токийския университет посочват, че хилядите тонове сперма от сьомга, които всяка година се изхвърлят от японската рибна индустрия, могат да бъдат преработени до лиофилизирана (замразена и изсушена) ДНК, пише научният журнал iflscience.com

Лантанидите, известни още като редкоземни метали, са търсени и широко използвани в химическата промишленост. Приложението име е най-вече като катализатори, и много често влизат в състава на батерии, магнити, енергоспестяващи крушки, телевизори и др. Търсенето на тези метали се е увеличили в последните години, отбелязват от токийския университет. През 2013 година са били необходими 110 000 тона, а добивът им е изключително труден. 

Конвенционалният метод, по който се извличат и рециклират редкоземните метали, включва употребата на флуороводородна киселина и живак, и са изключително опасни за околната среда. Учените от университета в Токио предлагат метода като напълно безопасна за природата алтернатива, тъй като не се отделят киселинни отпадни води и радиоактивни продукти.