Украйна вероятно предприема ограничено изтегляне в Източен Бахмут.

Това обяви американският Институт за изследване на войната (ISW). Според експертите все още е твърде рано да се даде точна оценка дали става дума за цялостно изтегляне на украинските подразделения от града.

Институтът отбелязва, че неуспехът на Москва да превземе бързо Бахмут вероятно ще доведе до все по-голямо недоволство сред най-ревностните поддръжници на войната в Русия.

"Индипендънт" цитира публикация в социалната мрежа Телеграм на "Рибар" (на рус. "Рыбарь"), които са руски военни блогъри, близки до руската армия, в която също се твърди, че украинските подразделения се изтеглят от някои части на града, предаде БТА.

"Украинските въоръжени сили се изтеглят от централните и западните райони на Бахмут. Тези усилия имат за цел единствено да се спечели време и да бъдат забавени руските подразделения, колкото се може повече. Битката за Бахмут е към края си", посочват блогърите.

Вестникът коментира, че украинските официални представители са се зарекли да продължат да бранят "крепостта" Бахмут, където се водят едни от най-ожесточените и кръвопролитни боеве от началото на войната. Изданието допълва, че независимо от тези изявления на Киев дори западните поддръжници на Украйна смятат, че руската армия и бойците на частната военна компания "Вагнер" са взели надмощие в битката за града.

Поначало анализаторите не отдават особено стратегическо значение на Бахмут, макар че превземането му ще повиши значително бойния дух на руските войски. Освен това, ако Русия успее да овладее града, това ще бъде първата победа на бойното поле на Владимир Путин от лятото насам.