Атанаска Георгиева - подсъдима за зверското убийство на 8-годишната Алекс от Поморие, не е била насилвана, нито бита. Това обяви съдебният лекар д-р Косьо Янков при старта на делото днес в Бургаския окръжен съд.

39-годишната Атанаска се опита да се отрече от първоначалните показания, съобщи "Флагман". В края на май м.г., след края на разследването, жената от Златоград внезапно поиска нов разпит и заяви, че убийството е извършено от мъж, когото тя познава по прякор. Тя твърдеше, че той я изнасилил преди покушението. В таванската стая на Атанаска обаче не бяха намерени следи от друг човек.

На 10 април малката Алекс изчезна, а ден по-късно тялото й бе намерено на таванчето на кооперацията им, което обитава Атанаска. Първоначално из града тръгнаха версии, че похищението на детето е свързано с бизнеса на бащата Веселин Тодоров-Германеца.

Според обвинителния акт, изготвен от прокурор Димо Маджаров, малката Алекс била на гости около 1 час в апартамента на Атанаска, преди тя да й посегне. В квартирата детето погледнало снимката на синовете на Атанаска и ги нарекло грозни. Смята се, че именно тези думи са провокирали Георгиева.

Подсъдимата е обвинена, че умишлено е умъртвила малолетното момиче, като поставила на главата му две полиетиленови торбички и го задушила.

Днес родителите на Алекс бях включени в процеса като частни обвинители и граждански ищци. Всеки от двамата претендира за обезщетение за претърпените неимуществени вреди - болка и страдания, в размер на по 200 000 лв.

Адвокатът им каза, че ще пледират за най-тежкото предвидено за престъплението наказание – доживотен затвор без замяна.

Окръжният съд разпита 5 вещи лица, изготвили 13 съдебни експертизи – медицински, биологични, дактилоскопни и технически. По искане на страните комплексната съдебно-психиатрична и психологическа експертиза на Георгиева ще бъде изслушана, след като тя евентуално даде обяснения, съобщава БГНЕС. Подсъдимата заяви днес, че желае да направи това след разпита на всички свидетели.

Процесът, който се очаква да свърши за 4 дни, ще продължи с разпит на 12 свидетели, призовани само днес. В следващите три дни съдът трябва да разпита още 54 свидетели.

Днес дори сестрата на Атанаска - Северина, която поведе кампания в нейна защита, не дойде на процеса.