Активите на  "Химко"-Враца са обявени за продажба на търг по искане на синдика и с решение на Врачанския окръжен съд, съобщи Би Ти Ви.

Началната цена е близо 29 млн. лв. Търгът ще се състои на 19 март и ще е с тайно наддаване. За продажба се предлагат всички земи, сгради, инженерни и основни производствени съоръжения, оборудване, материални активи и транспортни средства.

Така вече няма пречки пред плана на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който обяви възраждането на изпадналия в несъстоятелност торов гигант. Според него съществува пазар за продукцията на "Химко", а имало и потенциални купувачи, готови да осигурят евтин природен газ. 

Миналия месец държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) регистрира дружество – "Енергийна инвестиционна компания" ЕАД, което се очаква да бъде използвано за придобиване на фирми, които сегашните управляващи планират да съживяват. Освен "Химко" за съживяване е нарочено и радневското машиностроително предприятие "Ремотекс".

Също днес Народното събрание обсъди предложението на "Атака" за възстановяване на производството и в "Кремиковци" и прехвърли темата към икономическата комисия.

Разходът на държавата по възобновяването на производството във Враца ще бъде около 50 млн. лева, а в предприятието ще бъдат разкрити около 500 нови работни места, обясни преди време Стойнев. Врачанският торов гигант не работи вече повече от две петилетки. През 1999 г. заводът, който и по това време бе в тежко финансово състояние, бе продаден за 1 млн. стари лева. После 57% от акциите бяха прехвърлени на компанията "Ай Би И транс ъф Ню Йорк". 

Президентът на фирмата собственик бе осъден в Съединените щати и той дори влезе в затвора. По-късно собствеността на торовия завод бе прехвърлена на кипърски офшорки, което не му помогна да заработи. От 2005 г. предприятието е в несъстоятелност, а дълговете му са за 160 млн. лева - основно към НЕК и "Булгаргаз".