Унгария не доставя оръжия на Украйна и твърди, че иска да остане неутрална спрямо събитията в съседната й Украйна. Но това не прави Виктор Орбан пацифист - напротив: унгарският министър-председател иска значително да засили оръжейната индустрия в собствената си страна, включително с помощта на германската фирма „Райнметал“.

Базираният в Дюселдорф оръжеен гигант в момента строи три нови завода в Унгария. В тях ще се произвеждат танкове, боеприпаси и експлозиви – и така щ есе положи основата за "зараждащата се унгарска отбранителна индустрия", пише бизнес списанието Bloomberg. Според списанието Виктор Орбан иска да превърне Унгария във важен износител на оръжие.

Но не и за да помогне на Украйна. Военната помощ за съседната страна би въвлякла Унгария във войната с Русия, обосновава сегашния си отказ Орбан. Но това не прави унгарците пацифисти. Във всеки случай Будапеща не иска да пропусне доходоносния военен бизнес.

"Оръжейната промишленост играе доста подчинена роля в унгарската икономика. Но мисля, че това скоро ще се промени", казва Андреас Бок, анализатор за Унгария в Европейски съвет за външни отношения.

С новите заводи на „Райнметал“ унгарската оръжейна индустрия ще бъде значително разширена, "за да може да въоръжи собствената си армия, от една страна, но и да изнася въоръжение за страните от ЕС и НАТО, от друга", анализира Бок.

Секторът на отбраната трябва да се превърне в основен отрасъл на унгарската икономика - като втори стълб, така да се каже, наред с автомобилната промишленост. Заводите на BMW, Mercedes и VW отдавна са се превърнали в "опорна точка на местната икономика", преценява Bloomberg. Сътрудничеството с германските производители на автомобили трябва да послужи като модел за сътрудничеството с „Райнметал“.

На политическо ниво Будапеща и Берлин неколкократно са влизали в ожесточени сблъсъци през последните години. Бюджетът на ЕС, обвиненията в корупция или реакцията на Унгария на войната в Украйна станаха причина за спорове. Встрани от политиката обаче "прегръдката между унгарския министър-председател и германските бизнес шефове става все по-близка", анализира Bloomberg.

"Очевидно е, че отвъд тези кавги определено съществува тясна връзка между Унгария и германската икономика", казва експертът Андреас Бок. "Германия е икономически партньор номер едно на Унгария, както в търговския обмен, така и в инвестициите."

Различията между Унгария и Германия на политическо ниво, проблемите с корупцията и подкопаването на съдебната система очевидно не са проблем за големите германски корпорации. Те инвестират все повече и повече в Унгария, особено след 2010 г., когато Орбан отново стана министър-председател. Само миналата година Mercedes и BMW обявиха нови инвестиции на стойност милиарди - в момент, когато ЕС замрази средствата за Унгария.

"Въпреки сериозните опасения относно корупцията и състоянието на правовата държава, добрите локационни фактори помагат за привличането на бизнеса. Става дума за над 2500 германски производители и повече от 200 000 служители в Унгария", съобщава Бок. Въпреки всички критики, Унгария предлага на големи компании като „Райнметал“ огромни предимства. "Много важни са сравнително ниските разходи за труд, добре обученият персонал, ниският корпоративен данък и държавните субсидии."

„Райнметал“ планира да инвестира "трицифрена сума" в Унгария за изграждането на трите нови завода. Свръхмодерната бойна машина на пехотата Lynx ще се произвежда в един от трите нови завода. Унгария вече е поръчала 218 броя от тях. "Особеното е, че заводите на „Райнметал“ в Унгария са съвместно предприятие с унгарската държава. Новите заводи се управляват в съвместно предприятие с унгарски държавен холдинг", обяснява Бок. В замяна на това, казва той, сигурността на планирането е голям плюс за „Райнметал“, тъй като Унгария директно е поръчала повече от 200 бойни машини на пехотата.

Унгария заплаща разходите за изграждането на трите нови завода и в замяна получава дял от печалбата. Такава е сделката между унгарското правителство и германския оръжеен гигант.

Очаква се първият от новите заводи в Унгария да започне масово производство през юли. Другите два завода ще произвеждат боеприпаси за Lynx от 2024 г. нататък. Освен това ще се произвеждат снаряди за основния боен танк Leopard 2 и за самоходната гаубица 2000.

Възможно е също така, въпреки сегашния отказ, доставките за Украйна един ден да се произвеждат именно в Унгария. Главният изпълнителен директор на „Райнметал“ Армин Папергер неотдавна обяви в "Ханделсблат“, че танковете „Пантера“ ще бъдат произведени за Киев в следващите 15 до 18 месеца. Обсъжда се изграждането на завод за танкове директно в Украйна, но „Райнметал“ споменава и Германия и Унгария като алтернативни места за производство.

Унгария може да се превърне в своеобразен европейски оръжеен център.