Австралийски рибари направили страхотно откритие, скрито в черупката на стрида - Nokia 3315, модел на финландската компания, която преди няколко месеца спря да произвежда мобилни телефони. Старият джиесем е престоял в океанския води почти 15 години -  и изумителното е, че все още работи!

Тази седмица телефонът ще бъде предложен на търг в Сотбис -  и се смята, че ще бъде оценен поне на 10 000 долара. И това е без автентичността на телефона да е потвърдена от специалистете на Nokia, които усилено работят по въпроса.

"Ако това се окаже истинско, ще бъде нещо невиждано досега," заяви говорител на финландската компания. 

                     Nokia 3315

Телекомуникационният гигант е успял да се свърже със собственичката, която е била очарована отново да види старата си слушалка. Но е признала, че ще продължи да ползва сегашния си телефон.

"Хубаво е да си имам отново стария "синчо". Но е 2015-та. Единствената полза от този телефон е като преспапие в някоe кафене," обяснява 30-годишната жена, която вeче не живее в Сидни. "Освен това, когато го загубих, бях на 15 - трябва да прочетете съобщенията. Направо ме присвива от срам."

Тя е обещала да дари печалбата от търга на Пристанищния тръст на Сидни, който се грижи за бреговете до столицата на Австралия.

Nokia 3315 е вариант на легендарния 3310, смятан от някои за най-здравия мобилен телефон, който не е специално усилен. Излиза на пазара през 2000 г. Финландците продават 126 милиона само от базовата му версия - повече от който и да е iPhone.