Делегатите на първата сесия на 14-ото Общокитайско събрание на народните представители (китайският парламент) днес гласуваха единодушно за преизбирането на Си Цзинпин за китайски президент за безпрецедентен трети петгодишен мандат, съобщи агенция Синхуа.

В гласуването участваха 2952 души. Така 69-годишният Си е напът да остане на власт пожизнено, предаде Асошиейтед прес.

Гласуването отне един час, а електронното преброяване завърши за около 15 минути.

Си беше преизбран и начело на Централния военен съвет, който ръководи китайската народоосвободителна армия.

Парламентът избра също Чжао Лъцзи за свой председател, а Хан Чжън – за вицепрезидент. И двамата са партийни лидери от предишния екип на Си в Постоянния комитет на Политбюро, отбелязва Ройтерс.

План за рефома

Делегатите на първата сесия на Общокитайското събрание на народните представители (китайският парламент) днес одобриха план за реорганизация на висшия изпълнителен орган на страната - Държавния съвет (кабинетът), съобщиха държавни медии, цитирани от Ройтерс и ТАСС.

Текстът за проект за реформа още не е публикуван. Очаква се той да бъде повторение на проекта за реформа на партийните и държавните органи, приет в края на февруари от ЦК на Китайската комунистическа партия. 

Както се посочва в заключителното съобщение от пленума, реформата предвижда укрепване на „централизираното ръководство“ на компартията и повишаване на ефективността на държавния апарат.

Последната мащабна реформа на Държавния съвет на КНР, в хода на която бяха премахнати министерства, а други бяха създадени, се проведе през 2018 г.

БТА