ЕС ще провежда космически учения, включително със свои партньори, за да изпробва и подобри начина на отговор на космическите заплахи и да проучи механизмите за солидарност.

Това се казва в огласената днес от Европейската комисия Космическа стратегия на ЕС за сигурност и отбрана. Тя има за цел да засили устойчивостта на Съюза.

ЕС смята Космоса за стратегическа сфера Космическите системи и услуги на Общността имат ключово значение за функционирането на обществото и икономиката.

В геополитическия контекст на засилената борба за надмощие и на увеличените заплахи ЕС предприема действие за защита на космическата си инфраструктура и интересите си, както и за възпиране на враждебната дейност в Космоса и засилване на стратегическата си автономия, се казва в документа.

Предложението на ЕК въвежда общо определение за космическо пространство и разглежда възможността за изготвяне на космическо законодателство. Предвижда се възможност за обмен на данни между държавите от ЕС за защитата на космическите съоръжения, както и за независим европейски достъп до Космоса и намаляване на стратегическите зависимости в тази област и тази на отбраната.

ЕК предлага средствата, които служат за защита на европейската спътникова мрежа „Галилео“, да бъдат използвани за всички останали европейски космически съоръжения. Предлага се също все по-тясното свързване на европейската космическа програма с нуждите съоръженията да бъдат използвани не само за граждански, а и за военни цели.