Богатството на 1% от населението на земята ще бъде по-голямо от това на останалите 99% към 2016 г. Тази мрачна прогноза се съдържа в доклад на Oxfam*, публикуван в понеделник. Това става дни преди годишната среща на Световния икономически форум в Oавос, където се събират политически и икономически лидери, милионери, държавници и т.н.

В проучване, озаглавено "Богатството: Да имаш всичко и да искаш още" международната благотворителна организация предупреждава, че рязкото нарастване на неравенството дърпа назад борбата срещу глобалната бедност във времена, в които един на всеки девет души няма какво да яде и повече от милиард души на планетата живеят с по-малко от 1,25 долара на ден.

Според данните от изследването през 2014 г. 1% от хората на планетата са притежавали 48 на сто от световното богатство. През 2009 г. този процент е бил с 4 на сто по-малък - 44 на сто. Според прогнозата през 2016 г. той ще стигне 50 на сто. Т. е. 1% от хората в света ще притежават над половината от глобалното богатство. Членовете на този елит имат 2,7 млн. на възрастен човек през 2014 г.
От оставащите 52% от световното богатство през 2014 г. около 46% са били притежание на една пета от населението на света. Останалите 80 на сто от хората в света си разделят 5,5 на сто от богатството. Това се равнява на едва 3851 долара на възрастен човек, изчисляват от Oxfam.

Увеличаващото се неравенство става все по-често обсъждано през последните години заради притесненията, че условията на живот са пострадали поради бавното икономическо възстановяне от глобалната световна криза, напомня CNBS.

В доклад, публикуван миналия месец, базираната в САЩ неправителствена организация New Economics Foundation твърди, че увеличаващото се икономическо неравенство е главната причина за финансовата криза и изисква въвеждането на политики, които да намалят това неравенство.

В своята книга "Капиталът през 21 век" френският икономист Томас Пикети вече предупреди, че световната икономика ще пострада, ако не се вземат мерки за увеличаващото се неравенство.

"Дали действително искаме да живеем в свят, в който 1% от хората притежават повече от всички нас, останалите. Пропастта между най-богатите и останалите се увеличава бързо", напомнят в коментар на данните от Oxfam.

"През последните 12 месеца много от световните лидери като президента Барак Обама и шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард говориха как трябва да се действа срещу огромното неравенство, но все още чакаме повечето то тях да напряват нещо", казват оттам.

-----

* Oxfam е международна конфедерация от 17 организации, които работят в 94 страни в света. Дейността й е насочена към намирането на решения на проблемите с бедността и несправедливостта.