Потребителите на ток в ЕС ще получат нови права, които ще им позволят да сключват договори на фиксирани цени, а в същото време да имат по няколко или комбинирани договори. Клиентите ще имат достъп и до по-подробна предварителна информация преди подписването.

Тези промени се съдържат в предложената днес от Европейската комисия промяна на структурата на пазара на тока. Тя бе представена от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симскон. Целта е да защити потребителите от непостоянните цени на електричеството.

Благодарение на по-големия избор позвателите ще имат възможност за защита чрез дългосрочно гарантирани цени да се защитят от внезапните ценови шокове. Същевременно те ще могат да се облагодетелстват от вариращите цени и да потребяват ток, когато той е по-евтин, например при зареждането на електромобили или използването на термопомпи.

Предложението предлага и допълнителна защита за най-уязвимите. Всички страни членки ще трябва да създадат „доставчик за краен случай“. Така ще бъде гарантирано, че никой няма да остане на тъмно в случай на проблем с услугата. Реформата ще позволи на държавите да разширят обхвата на регулираните цени на дребно за домакинствата и малките и средни предприятия (МСП) в случай на криза.

На енергийно бедните и най-уязвимите ще бъде гарантиран пряк достъп до възобновяема енергия. Това ще става чрез участие в споделянето на енергия. Идеята е потребителите на контролират своето енергийно бъдеще, като продават или отстъпват на други енергия, да наемат, отдават на лизинг или съвместно да притежават обекти, както и да споделят енергия със своите съседи. Това ще позволи на заинтересованите клиенти, чийто жилища не притежават собствен покрив или които не могат да инвестират в слънчеви панели, да се възползват пряко от възобновяема енергия и сметките им да не зависят от цените на газа.

Какво предлага ЕК

Предложението предвижда основно преразглеждане на няколко европейски законодателни акта, най-вече директивата и регламента за вътрешния пазар за електричество и реглрамента REMIT за целостта и прозрачността на пазара за енергия на едро. Идеята е да бъдат предприети мерки, които да направят сметките за тока по-малко зависими от цените на изкопаемите горива чрез създаването на буфер между паричните пазари и плащаните от клиентите сметки. Това ще става чрез насърчаване на дългосрочни договори, най-вече чрез засилване на пазара за споразумения за закупуване на електроенергия, стабилизиране на цените на тока и орязване на свръхпечалбите на енергопроизводителите чрез двустранни договори за разликите при нови инвестиции в нисковъглеродни начинания, където е необходимо обществено финансиране.

(Паричният пазар е финансов пазар на финансови инструменти с краткосрочен матуритет. Включва краткосрочни депозити, краткосрочни държавни ценни книжа, депозитни сертификати и рѐпо-сделки.

Договорът за разликите, известен още като CfD, представлява споразумение между „купувач“ и „продавач“ за обмен на разликата между текущата цена на даден основен актив и неговата цена при приключване на договора – б.р.)

Предложението включва мерки, насочени към разгръщане на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ)     и постепенния отказ от газа. Начинът е чрез по-нататъшно улесняване на интегрирането на ВЕИ в електрическата система и по-добри условия за гъвкави решения като отговор на търсенето, съхраняването и други, независещи от климата ВЕИ и източници с ниско съдържание на въглерод. Това може да бъде постигнато например чрез разгръщането на проекти за офшорни ВЕИ с участието на няколко държави в различни европейски морета и гарантирането на достъп до пазара на производството на офшорна възобновяема енергия.

Колкото по-голяма бъде подкрепата за разгръщането на ВЕИ, толкова по-малко електрическите системи ще зависят от генерирането на енергия от изкопаеми горива. Толкова по-ниски ще бъдат и цените на тока, изтъкват от ЕК. 

По-рано днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че държавите от ЕС имат пълното право да определят с какви енергийни източници ще постигнат целите на ЕС за опазване на природата.

Тя даде интервю за журналистите от Европейския нюзрум - обща платформа на европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

"Общата ни цел е производството на енергия да не замърсява повече природата след 2050 г.", уточни тя.

 Попитана дали това включва определянето на ядрената енергия като “чиста", Фон дер Лайен уточни, че преговорите по този въпрос продължават.

“Преди месеци Украйна беше в състояние да изнася ток за ЕС, а сега внася. Това доказва, че европейският енергиен пазар е застраховка срещу кризи”, обобщи тя.

По нейните думи тази седмица ЕК ще представи предложения, свързани с улесняването на "чистото" производство. Това производство е ключово, за да се постигнат целите за намаляване на вредите за околната среда и за ускоряване на цифровизацията.

“Стойността на този пазар ще се утрои до 2030 г. Миналата година наблюдавахме увеличение с 30 на сто - до един трилион евро”, посочи Фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че ЕК предвижда ускоряване на процеса по издаване на разрешителни за развитие на подобни производства и технологии.

“Предлагаме или осигуряване на държавна помощ, или европейско финансиране”, поясни председателят на ЕК.

Фон дер Лайен допълни, че се очакват и предложения, свързани с осигуряването на суровини.

“Частично сме много зависими от една държава за важните суровини. Трябва да разнообразим доставките, без които преходът към чиста и цифровизирана икономика е невъзможен", уточни председателят на ЕК.

И допълни, че е необходимо повече изделия, например батериите, да се преработват, а да не се изхвърлят.

“За вноса на суровини трябва да работим с единомишленици по отношение на опазването на околната среда, например с Канада, - заяви тя. - За ЕС е важно да намали заплахите от Китай, но не и да се откъсва от тази страна. Не искаме да бъдем зависими така, както зависихме от Русия за изкопаемите горива. Не желаем да бъдем зависими от вноса на суровини, затова се насочваме към съмишленици. Важно е да работим с Пекин срещу глобалното затопляне и промените в околната среда. Искаме равнопоставеност, честен достъп до китайския пазар за европейските дружества, както и за китайските - до пазара на ЕС. Необходима е прозрачност за субсидиите”, посочи председателят на ЕК.