България има повод да се усмихне на 14 март и причина този път не е спортен успех, а е свързан с културата.

Георги Господинов е номиниран за една от най-престижните литературни награди в света - „Букър“. Той е първият български писател, който получава такова признание. Господинов е сред кандидатите за приза, който се връчва на 12 май, с романа си „Времеубежище“.

Доста по-прозаична тема, свързана с предстоящите Великденски празници - 4-членно семейство трябва да задели 1000 лева за няколко дни в планината. Това твърди проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Колкото до войната в Украйна, далеч не всички в Америка я възприемат еднозначно - губернаторът на Флорида Рон Десантис, който през 2024 г. може да стане президент, я определя като "териториален спор".

В същото време руският президент Владимир Путин я определя като "задача за оцеляване на руската държавност, борба за съществуване".

А интересно съвпадение с инициативата на БСП за референдум срещу "джендър идеологията", редица български сайтове с всеизвестни симпатии към режима в Москва откриха "хомосексуална пропаганда" в учебник за 6-и клас на издателство "Просвета".