Все още няма промяна в цената на електрониката и техниката заради поскъпването на долара, коментира пред Клуб Z Божидар Колев, управител на веригата хипермаркети "Технополис".

Доларът поскъпна с 10% за последните 3 месеца, като от 1,54 лв. за зелената валута в момента разменният курс надвишава 1,68 лева.

В момента се сключват договори за доставка при по-високия курс на долара, но докато не се изчерпят складовите наличности в близките 1-2 месеца няма да има поскъпване, смята Божидар Колев.

По-голямата част от едрата бяла техника, както и телевизорите, се произвеждат в Европа, така че там цените се определят в евро и поскъпването на долара не им оказва влияние, обяснява Колев.

Но в долари се плаща стоката, която идва от Китай и Турция. Става дума за преносими компютри, смартфони, т.нар. малка бяла техника, някои марки климатици.

Според управителя на "Технополис" дори при запазване на високия курс поскъпването на продуктите ще е по-малко от съответното повишение на курса на долара и ще се извършва плавно.