Тази година приходите в бюджета може да са с до 1 млрд. лв. повече от тези през миналата година, съобщи премирът Бойко Борисов по време на деветата среща на правителството и бизнеса, организирана от в. "Капитал".

"Полагаме огромни усилия да си съберем приходите. Първостепенна задача на службите е борбата с ДДС измамите, укриването на данъците и сивия сектор. Резервът е до 1 млрд. лв. повече да събере. Ако се изпълни, ще имаме възможност да свършим доста работа", каза Борисов.

Премиерът обясни, че всяка сряда в кабинета си се среща с министъра на финансите, представители на приходните ведомства, прокуратурата и следствието, за да се обсъди как върви борбата с контрабандата и сивата икономика и как се изпълняват приходите.

Пред участниците в срещата премиерът обясни и смисъла на готвената от ГЕРБ пенсионна реформа така:

Целта на пенсионната реформа е да има добра доходност, никой не задължава хората да напускат частните фондове.

Според него "два-три фонда са добре, другите трябва да се дисциплинират – да бъдат конкурентоспособни, да има добра отчетност".

Премиерът обърна внимание и на енергетиката, като коментира, че "след като минат емоциите", ще разговаряме с ЕС и Турция да запазим ролята си в транзита на газ за Европа. Борисов е оптимист и за находищата на природен газ в черноморския шелф.