Бившият зам.-председател на Комисията по финансов надзор (КФН) отправи сериозни обвинения към председателя на ведомството Стоян Мавродиев в интервю за БНР.

"Той е човек, който вижда държавната администрация като инструмент за разчистване на сметки. Това вече не е комисия, а е ЕТ "КФН – Стоян Мавродиев". Той смени над 95 процента от състава на комисията. Там всички изпълняват, каквото каже той. 
Не контактува със служителите, само с двама-трима души от екипа си", заяви Богоев. 

Не знам защо не се взимат мерки, какво чакаме – да ни докара този човек и някой международен скандал ли? Той четири пъти се е кандидатирал за член на борда на регулаторните европейски органи и добре, че хората там най-вероятно си имат свои канали за проверка и не са го избрали,  казва Богоев, който още през лятото на 2013 г. обвини Мавродиев, че еднолично е наел сграда за нов офис на КФН, без да се съобразява със заместниците си.
Богоев призова парламента да разгледа дейността на Комисията през последните пет години, в които Мавродиев е начело.

Според него не е вярна тезата на председателя Мавродиев, че КФН няма правомощия да контролира дейността на фалиралата Корпоративна търговска банка.

Комисията за финансов контрол има достатъчно инструменти, с които да провери и да сигнализира обществеността за това, което се случва в КТБ, смята Богоев. 

Името на Стоян Мавродиев нашумя миналата седмица, след като стана ясно, че КФН е глобила със 160 000 лв. издателската група "Икономедиа" и врачанския сайт "Зов нюз" със 100 000 лв. за пазарни манипулации. Журналистите и издателите определиха санкциите като опит за налагане на цензура, а политици и неправителствени организации поискаха оставката на Мавродиев.

По отношение на глобените медии Богоев каза: "Това е резултат от личните войни, които се водят чрез този мощен регулаторен орган. Резултатът досега е сринато доверие в надзорната институция."